Σε μια προσπάθεια να απεμπλακεί από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η κρατική VTB Bank (PJSC), η RCB Bank αποφάσισε να μεταβιβάσει τις μετοχές της VTB Bank (PJSC) στην τράπεζα, σε ποσοστό 46,29%, σε άλλους υφιστάμενους Κύπριους μετόχους της τράπεζας που εκπροσωπούν τη διοίκηση της RCB Bank.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της RCB Bank, το βράδυ της Πέμπτης, δηλαδή την ίδια ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και ανακοινώθηκαν κυρώσεις από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, αποφασίστηκε να μεταβιβαστούν οι μετοχές της VTB Bank (PJSC) στην RCB Bank (46,29%) στους άλλους μετόχους. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η RCB Bank καθίσταται αμιγώς κυπριακή τράπεζα και αποστασιοποιείται από οποιεσδήποτε κυρώσεις θα έπλητταν έναν από τους μεγαλομετόχους της, που είναι κρατική ρωσική τράπεζα (VTB Bank). Στην ανακοίνωση της RCB Bank σημειώνεται πως «σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης, και υπό την αίρεση της συγκατάθεσης των εποπτικών αρχών, η μετοχική δομή της RCB Bank απαρτίζεται πλέον αποκλειστικά από ιδιώτες Κύπριους μετόχους από τη διοίκηση της τράπεζας».

Οι εξελίξεις ήταν σχεδόν αναμενόμενες για την RCB Bank και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» υπήρχε προβληματισμός από τις προηγούμενες μέρες σε εποπτικό και πολιτικό επίπεδο αν θα υπάρχουν κυρώσεις σε τράπεζες που έχουν μετοχική σχέση με ρωσικές τράπεζες. Με την κίνηση οι μετοχές να περάσουν από τη ρωσική μητρική σε Κύπριους μετόχους παραμερίστηκε οποιαδήποτε ανησυχία.

Σε ανακοίνωση της VTB Bank που μετέδωσε το Reuters αναφέρεται ότι η τράπεζα ετοιμάστηκε για το πιο δύσκολο σενάριο και επεξεργάστηκε αρκετά πλάνα για ελαχιστοποίηση της επίδρασης των κυρώσεων στους πελάτες της.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ μετέδωσε ότι η ρωσική τράπεζα VTB, που αντιμετωπίζει κυρώσεις από τη Δύση, αναδιαρθρώνει τα κεφάλαια της, για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο από τα νέα μέτρα. Ανάμεσα στις αναδιαρθώσεις, σύμφωνα με το Ιντερφαξ, ήταν και η πώληση του 46% των μετοχών που κατείχε η VTB στην τράπεζα RCB στην Κύπρο.

Το βράδυ της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου 2022 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μαζί την ΕΕ και την Αγγλία επέβαλαν κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα στη Ρωσία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας λόγο για το «μεγαλύτερο και αυστηρότερο» πακέτο κυρώσεων «που έχει δει ποτέ η Ρωσία», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το πλήρες πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB, με συνολικό ενεργητικό 154 δισεκατομμυρίων λιρών.

Aργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά την ολοκλήρωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης και υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τις κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού στην VTB Bank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και 20 θυγατρικές της.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε την Πέμπτη πως, στο πλαίσιο των κυρώσεων, θα παγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη και θα σταματήσει η πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και όλα τα παραπάνω σε στενή συνεννόηση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, Ιαπωνία και Αυστραλία.