Χθες, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, παρόλο που συμφωνεί σε γενικές γραμμές με το νομοσχέδιο, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογιών και προτάσεων νόμου. Με έντονο ύφος, ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε πως στο νομοσχέδιο δεν ξεκαθαρίζεται ρητά η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί ο δανειολήπτης για να απευθυνθεί στον Φορέα. Τόνισε επίσης πως δεν ξεκαθαρίζεται ούτε ο τρόπος διευθέτησης του δανείου μετά τη λύση που θα προτείνεται από τον Επίτροπο.

«Εγώ συνεννοήθηκα με τον ΠτΔ να καθορίζεται η διαδικασία με την οποία ο δανειολήπτης θα προσφεύγει στον Φορέα», είπε συγκεκριμένα.

Η ΔΗΠΑ φαίνεται να επιθυμεί όπως οι δύο προτάσεις νόμου που ετοίμασε το αρμόδιο υπουργείο, με σκοπό να τις καταθέσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης στη Βουλή, κάτι που δεν έπραξαν ακόμη, να ενσωματωθούν στα νομοσχέδια. Αξίζει να σημειωθεί πως η μία από τις προτάσεις ξεκαθαρίζει τη διαδικασία προσφυγής στο Επίτροπο.

Επιφυλάξεις για τερματισμένα

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε χθες προς τους βουλευτές πως συνεχίζουν να υφίστανται οι επιφυλάξεις για τα τερματισμένα δάνεια.

Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε ότι οι προϋποθέσεις του νομοσχεδίου ισχύουν και για τα τερματισμένα δάνεια. Όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, αν ξεκινήσει διαδικασία διαμεσολάβησης δεν προχωρά εκ των πραγμάτων η εκποίηση.

Στο μεταξύ, υπουργείο και Κεντρική Τράπεζα παρέθεσαν διαφορετικούς αριθμούς για το ύψος των τερματισμένων δανείων. Συγκεκριμένα, η ΚΤ υποστήριξε πως το ύψος των τερματισμένων δανείων εντός και εκτός τραπεζικού συστήματος είναι €1.9 δισ. Από πλευράς του υπουργείου λέχθηκε πως βάσει άσκησης που έκανε, εκτιμάται πως το ύψος των τερματισμένων δανείων τα οποία πληρούν τα κριτήρια του νομοσχεδίου είναι ύψους €250 εκατ.

Από πλευράς του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν κάποιες λεκτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, ενώ το ΕΤΕΚ τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης της αξίας της κύριας κατοικίας. Τοποθετήσεις υπήρξαν και από τους συνδέσμους δανειοληπτών, οι οποίοι ζήτησαν να αναστέλλεται η εκποίηση όταν κάποιος προσφεύγει στη δικαιοσύνη, ενώ τόνισαν την ανάγκη για αναθεώρηση της αξίας της κύριας κατοικίας για δάνεια που θα εμπίπτουν στις πρόνοιες του νέου πλαισίου.

Παρά τις επιφυλάξεις, θα επιδιωχθεί τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς τέλος του χρόνου εκπνέει το πάγωμα των εκποιήσεων κύριων κατοικιών αξίας μέχρι €350 χιλ.