Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τις επτά προτάσεις νόμου τις οποίες παρατείνονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2024 τα κίνητρα που παραχωρούνται για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Τα συγκεκριμένα κίνητρα λήγουν τέλος του χρόνου ενώ η νέα παράταση που δόθηκε για άλλο ένα χρόνο θα συμβάλει στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων δανείων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως οι συγκεκριμένες απαλλαγές είναι από τα πιο ουσιαστικά μέτρα τα οποία μπορούν να ενθαρρύνουν τις αναδιαρθρώσεις. Οι φορολογικές απαλλαγές αφορούν τη μη καταβολή εξόδων χαρτοσήμων που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση δανείων, τη μη επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών και τη μη καταβολή τελών μεταβίβασης, στην περίπτωση μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας επ’ ονόματι του δανειστή.

Επίσης δεν θα καταβάλλεται έκτακτη εισφορά για την άμυνα της Δημοκρατίας, σε περίπτωση λογιστικού κέρδους και/ή πλασματικού μερίσματος, τη μεταφορά εμπράγματου βάρους, σε περίπτωση απόκτησης ακινήτου από τον δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου, κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου από τον δανειολήπτη στον δανειστή.

Τέλος θα εξαιρείται από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος οποιουδήποτε οφέλους, πλεονάσματος, κέρδους ή ζημιάς προσώπου, που προκύπτει στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου.