Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2024 αναμένεται να παραταθούν τα κίνητρα που παραχωρούνται τα τελευταία χρόνια σε δανειολήπτες για να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων.

Τέλος του 2023 λήγουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις προς αυτό τον σκοπό, γι’ αυτό ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι κατέθεσαν απόγευμα της Πέμπτης στην Ολομέλεια επτά προτάσεις νόμου. Με αυτές,  παρατείνονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024 οι υφιστάμενες ρυθμίσεις που αφορούν στην παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων, με σκοπό την ενίσχυση και την προώθηση των αναδιαρθρώσεων δανείων.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα κίνητρα που θα επιδιωχθεί να συνεχίσουν να παραχωρούνται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων για άλλο ένα χρόνο αφορούν τη μη καταβολή εξόδων χαρτοσήμων που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση δανείων, μέχρι το ποσό των υφιστάμενων οφειλών, τη μη επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών και τη μη καταβολή τελών μεταβίβασης, στην περίπτωση μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας επ’ ονόματι του δανειστή.

Επίσης προτείνεται συνέχιση των κινήτρων που παραχωρούνται για τη μη επιβολή έκτακτης εισφοράς για την άμυνα της Δημοκρατίας, σε περίπτωση λογιστικού κέρδους και/ή πλασματικού μερίσματος, τη μεταφορά εμπράγματου βάρους, σε περίπτωση απόκτησης ακινήτου από τον δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου, κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου από τον δανειολήπτη στον δανειστή. Προτείνεται και παράταση της εξαίρεσης από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος οποιουδήποτε οφέλους, πλεονάσματος, κέρδους ή ζημιάς προσώπου, που προκύπτει στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου.