Ούτε στη χθεσινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας τις προθέσεις του για το ύψος της αύξησης που θα ανακοινωθεί σήμερα για τον εθνικό κατώτατο μισθό, που θα ισχύσει για την επόμενη διετία.

Ο Γιάννης Παναγιώτου άκουσε για ακόμα μια φορά τις απόψεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργοδοτικών συνδέσμων, αντάλλαξε απόψεις μαζί τους αλλά τους… καληνύχτισε χωρίς να αποκαλύψει τον νέο κατώτατο. Ενημέρωσε όμως ότι θα είχε χθες βράδυ επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να τους ενημερώσει για τις προθέσεις του, να ακούσει τις δικές τους θέσεις και σήμερα, στις 9.30 π.μ., θα καταθέσει το προσχέδιο του διατάγματος ενώπιον του Υπουργικού για τη λήψη της τελικής απόφασης. Αμέσως μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, θα προβεί σε δηλώσεις και θα εξηγήσει το σκεπτικό της κυβερνητικής απόφασης.

Από τα όσα έγιναν γνωστά μετά και τις χθεσινές διαβουλεύσεις, συνάγεται πως ο νέος εθνικός κατώτατος μισθός θα είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα χίλια ευρώ, μετά από εξάμηνη εργασία στον ίδιο εργοδότη, έναντι των 940 ευρώ που είναι σήμερα.

Ο υπουργός γνωρίζει καλά πως και για τις δύο πλευρές (εργοδότες και εργαζόμενους) το όριο των χιλίων ευρώ έχει ψυχολογική βαρύτητα, γι’ αυτό η μια πλευρά διεκδικεί καθορισμό του μισθού έστω και μερικά ευρώ πάνω από τα χίλια και η άλλη πλευρά ελάχιστα ευρώ κάτω από τα χίλια!

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως οι τρεις τεχνοκράτες που εκπροσωπούν την Κυβέρνηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του κατώτατου μισθού έχουν καταλήξει στη θέση ότι με βάση όλα τα στοιχεία και κριτήρια ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να καθοριστεί μεταξύ 987 και 1,004 ευρώ, με απόκλιση 0,5% συν-πλην.

Ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη που προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος είναι η επιβεβαίωση της απροθυμίας της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή τη φάση σε αναθεώρηση του προηγούμενου διατάγματος σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της καταβολής του μισθού με τις ώρες εργασίας του εργοδοτούμενου.

Ο κ. Παναγιώτου φέρεται να έχει αναφέρει στους κοινωνικούς εταίρους ότι το θέμα της ωριαίας απόδοσης του κατώτατου μισθού (καθορισμός ωρών εργασίας για την καταβολή του μισθού) θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Για την ωριαία απόδοση του κατώτατου αισθάνονται έντονα καιοι δύοπλευρές, με εντελώς διαφορετικά επιχειρήματα.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Παναγιώτου, οι κοινωνικοί εταίροι θα ενημερωθούν για την τελική του πρόταση πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας».