Μια κακή περίοδο για τον χειμερινό τουρισμό διανύει η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αφού οι κρατήσεις στα, μετρημένα στα δάκτυλα, ξενοδοχεία που παρέμειναν ανοικτά, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση τις ημέρες των γιορτών κατά τις οποίες έλαβαν και λαμβάνουν μικρές ανάσες κυρίως από ντόπιους.

Ο πόλεμος στη Γάζα εξανέμισε και τις τελευταίες ελπίδες για καλύτερη χειμερινή περίοδο στην περιοχή, αφήνοντας ανοικτές μόλις εννέα ξενοδοχειακές μονάδες, έξι στην Αγία Νάπα και τρεις στον Πρωταρά. Η χειμερινή σεζόν στην περιοχή κινείται, μάλιστα, σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι, αφού κάποιοι άλλαξαν σχέδια λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, παρά το γεγονός πως ο Νοέμβριος ήταν ένας καλός μήνας, η ζήτηση για τους επόμενους μειώθηκε απότομα. «Εξαίρεση είναι αυτές οι μέρες των γιορτών, που για πολύ λίγα εικοσιτετράωρα οι πληρότητες θα είναι αυξημένες και θα κυμαίνονται μεταξύ 50-60%.

Μετέπειτα, δυστυχώς, είναι μειωμένες οι κρατήσεις και αναμένουμε τον Μάρτιο του 2024 για να ξεκινήσει κάπως η νέα σεζόν. Είναι χειρότερη χρονιά από πέρσι, αλλά σε αυτό συνέβαλε και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Αρχικά φαινόταν πως υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά επηρέασε αρνητικά και κάποιες εταιρείες έκαναν δεύτερες σκέψεις για συνέχιση των προγραμμάτων τους». Η περιοχή δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα, αφού μειώθηκαν οι αθλητικές ομάδες που συνήθιζαν να την επισκέπτονται για σκοπούς προετοιμασίας. «Θα έχουμε μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο κάποιες ομάδες, αλλά, δυστυχώς, είναι πολύ μειωμένες φέτος επειδή προέκυψαν κάποια θέματα με τα γήπεδα της Αγίας Νάπας που τις εξυπηρετούσαν. Εξ’ όσων γνωρίζω κάποιες ομάδες θα καταλήξουν στη Λεμεσό και την Πάφο, που μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερες εγκαταστάσεις».

Πλέον τα βλέμματα των φορέων του τουρισμού της περιοχής είναι στραμμένα στη νέα τουριστική σεζόν που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. «Το Πάσχα των καθολικών είναι πιο γρήγορα φέτος, οπόταν πιστεύουμε πως αρκετοί θα κάνουν κρατήσεις για εκείνην την περίοδο. Θα υπάρχει βέβαια μια κάμψη μετά επειδή το δικό μας το Πάσχα είναι τον Μάιο, ωστόσο, είναι νωρίς για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα». Η μεγάλη ανησυχία των ξενοδόχων της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά για τη νέα τουριστική σεζόν είναι ο πόλεμος στη Γάζα, αφού εάν παραταθεί, ενδεχομένως, να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις όχι μόνο από το Ισραήλ, που ήταν φέτος η δεύτερη αγορά στην περιοχή.

«Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είχαμε κάποιες θετικές ενδείξεις για το 2024 από τις αγορές που κάνουν έγκαιρα κρατήσεις και κυρίως από την Αγγλική, που είναι και η πιο μεγάλη. Μετά, όμως, μειώθηκε το ενδιαφέρον. Μεσολάβησε ο πόλεμος στη Γάζα και σε τέτοιες περιπτώσεις ο κόσμος πάντοτε είναι επιφυλακτικός και αναμένει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η ευχή μας είναι να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος διότι εάν και παραταθεί τους πρώτους μήνες του 2024, σίγουρα θα υπάρχουν επιπτώσεις και στον δικό μας τομέα», σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου.