Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και φέτος ο τουριστικός τομέας, οι ενδείξεις για την πορεία του αθλητικού τουρισμού κρίνονται ήδη ικανοποιητικές, ιδιαίτερα όσον αφορά την κάθοδο ποδοσφαιρικών ομάδων για προπόνηση και προετοιμασία.

Μάλιστα το ενδιαφέρον που υπάρχει μέχρι στιγμής, βάσει στοιχείων του Υφυπουργείου Τουρισμού για κάθοδο ποδοσφαιρικών ομάδων, ξεπερνά ήδη τον αντίστοιχο αριθμό ομάδων που ήρθαν στη χώρα μας το 2023. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται και στις αλλαγές που υπήρξαν στο σχετικό σχέδιο κινήτρων, καθώς πλέον δικαιούχοι επιχορήγησης, πέραν των αθλητικών ομάδων, είναι και ξένοι οργανωτές ταξιδίων και εταιρείες του εξωτερικού που διακινούν αθλητικές ομάδες, αλλά και κυπριακά αδειούχα ταξιδιωτικά γραφεία και εταιρείες που διακινούν ομάδες/αθλητές από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, ενώ πέρσι με το σχέδιο επιχορήγησης ξένων αθλητικών ομάδων, ομίλων, συνδέσμων και ομοσπονδιών για προπόνηση και προετοιμασία στην Κύπρο στο πλαίσιο των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (DE MINIMIS) είχαν επισκεφθεί τη χώρα 23 ομάδες ποδοσφαίρου, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχέδιο και για κάθοδο στην Κύπρο τη φετινή χρονιά επέδειξαν ήδη 29 ποδοσφαιρικές ομάδες.

Σχολιάζοντας το έως τώρα ενδιαφέρον για τον αθλητικό τουρισμό γενικότερα στη χώρας μας ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν καταγράφοντας και τη σημασία του στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Εμπειρικά θα έλεγα ότι δημιουργεί και σημαντικά οφέλη, καθώς είναι γνωστό ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των αθλητών που καταφθάνουν στη χώρα μας, είτε για να συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις, είτε για σκοπούς προετοιμασίας, επιστρέφουν μετά στη χώρα μας ως τουρίστες» ανέφερε στον «Φ» ο κ. Κουμής, αναφέροντας πως από την πρώτη στιγμής ανάληψης των καθηκόντων του δόθηκε έμφαση στη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού.

«Είχα αναφέρει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ότι ο αθλητικός τουρισμός είναι μια μορφή που αξίζει περισσότερης σημασίας και προβολής. Ως εκ τούτου, ως υφυπουργείο κάνουμε μια στοχευμένη προσπάθεια με σχέδια κινήτρων και συνεχόμενη προβολή για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα» ανέφερε συγκεκριμένα, αποκαλύπτοντας πως το 2024 επιστρέφει μια ιστορική ποδηλατική διοργάνωση στη χώρα μας, ενώ γίνεται προσπάθεια όπως επανέλθει και διεθνής ποδηλατική διοργάνωση.

Για τον ποδοσφαιρικό τουρισμό ειδικότερα, σημείωσε πως «επιστρέφουν επιτέλους οι μεγάλες ομάδες στη χώρα μας» μεταξύ των οποίων, όπως είπε, η Εθνική Σουηδίας, η Εθνική Εσθονίας και κορυφαίες ομάδες της Σερβίας, όπως ο Ερυθρός Αστέρας, η Παρτιζάν και η Βοϊβοντίνα.

Είπε ακόμα πως αναμένεται φέτος και σημαντικός αριθμός ομάδων για προετοιμασία και σε άλλα αθλήματα, όπως κολύμβηση, στίβο, μεταξύ άλλων και εθνικών ομάδων στίβου για ΑμεΑ, τρίαθλο και άλλα.