Μηχανισμό είσπραξης οφειλών δημοτικών φόρων €13 εκατ., που εκκρεμούν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, έστησε ο Δήμος Λάρνακας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τα λογιστικά του βιβλία και να βάλει στα δημοτικά ταμεία όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χρωστούμενα. Κάποιοι από τους χρεώστες που αναζητούνται, μάλιστα, που είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν οφειλές από το 1980!

Ο μηχανισμός είσπραξης στήθηκε τέλος Απριλίου του 2022 και όπως ανέφερε στον «Φ» ο Δημοτικός Ταμίας και Γενικός Λογιστής του Δήμου Λάρνακας, Αλέξανδρος Αναστασίου, άρχισε να αποφέρει καρπούς αφού, μέχρι στιγμής, έχει εισπραχθεί ποσό που πλησιάζει τις €500.000. Τη διαδικασία εντοπισμού των χρεωστών και διευθέτησης του τρόπου αποπληρωμής ανέλαβε δικηγορικό γραφείο στη Λάρνακα, έπειτα από την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού.

«Έχει στηθεί κι ένας μηχανισμός στο Τμήμα Φόρων του Δήμου για την είσπραξη και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους δημότες δίνοντας την ευκαιρία να πληρώσουν είτε με φυσική παρουσία στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη, είτε μέσω JCC. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός αποδίδει και εισπράττουμε κατά μέσο όρο ανά μήνα περίπου €68.000».

Οι οφειλές προς τον Δήμο Λάρνακας αφορούν όλους τους δημοτικούς φόρους και περιλαμβάνουν τέλη σκυβάλων, φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, καθώς και επαγγελματικές άδειες και άδειες χρήσης από το 1980 μέχρι το 2021.

Στους χρεώστες δίδεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους με δόσεις, όπως εξήγησε ο κ. Αναστασίου, σημειώνοντας πως στόχος δεν είναι η τιμωρία τους, αλλά η είσπραξη των οφειλών και η παροχή δυνατότητας στους δημότες να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους. «Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο. Επί καθημερινής βάσεως, πέραν από τα τηλεφωνήματα, λαμβάνουμε περίπου 60 με 70 μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από δημότες που ζητούν να διευθετήσουν ραντεβού, για να δουν πώς μπορούν να εξοφλήσουν το υπόλοιπό τους».

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, ο Δήμος Λάρνακας κάνει διαφορετική διαχείριση των οφειλών, οι οποίες όταν ανέλαβε το νυν Δημοτικό Συμβούλιο άγγιζαν τα €17 εκατ. «Έπρεπε να γίνει αυτή η διαδικασία πρώτον για να εισπράξουμε τις οφειλές και δεύτερον για να γίνει ένα ξεκαθάρισμα. Πρέπει να διαπιστωθεί ποιοι από τους χρεώστες βρίσκονται εν ζωή ή εάν είναι εταιρείες που έχουν διαλυθεί, για να δίνουν τα λογιστικά μας βιβλία μια εικόνα που ν’ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι να εισπράξει εντός διετίας ποσό που αγγίζει τα €2 εκατ. Ακολούθως θα επαναπροκηρύξει διαγωνισμό για συνέχιση της διαδικασίας είσπραξης.