Χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που ενέκρινε το περασμένο καλοκαίρι η Βουλή και το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Νοεμβρίου, η Κομισιόν συναίνεσε με τη νέα νομοθεσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με το νέο πλαίσιο, καθώς κρίθηκε ότι αυτό συνάδει με τον κοινωνικό σκοπό της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Την ανακοίνωση για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε σημερινές του δηλώσεις στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, μετά την έγκριση της νομοθεσίας από τη Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών αποτάθηκε στη ΕΕ για τη δική της συγκατάθεση. Όπως είπε, καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες από τις κυπριακές αρχές, τονίζοντας πως μετά από πολλές επεξηγήσεις και επιχειρήματα η ΕΕ αποδέχθηκε την αλλαγή της νομοθεσίας όπως την ενέκρινε η Βουλή. Όπως είπε ο υπουργός, το ζήτημα ρυθμίστηκε με τον τρόπο που είχαν συμφωνήσει τα κόμματα.

Από την 1η Νοεμβρίου, βάσει της νέας νομοθεσίας, 5% ΦΠΑ (αντί 19%) επιβάλλεται  στα πρώτα 130 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) πρώτης κατοικίας/διαμερίσματος, με αξία μέχρι €350 χιλ.

Για κατοικίες και διαμερίσματα με εμβαδόν από 131 τ.μ. μέχρι 190 τ.μ. και με αξία μέχρι €475 χιλ. επιβάλλεται 19% ΦΠΑ. Δηλαδή, για τα πρώτα 130 τ.μ. και για αξία €350 χιλ. το ΦΠΑ θα είναι 5%, ενώ για τα υπόλοιπα 60 τ.μ. μέχρι τα 190 τ.μ. το ΦΠΑ θα αυξάνεται στο 19%. Για κατοικίες και διαμερίσματα με εμβαδόν πέραν των 190 τ.μ. και με αξία πέραν των €475 χιλ. θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ από το πρώτο τετραγωνικό και το πρώτο σεντ.

Υπενθυμίζεται πως οι ευρωπαϊκές αρχές απαιτούσαν αρχικά από την Κύπρο να εφαρμόζεται το μέτρο του 5% ΦΠΑ μόνο για 110 τ.μ. μιας κατοικίας.