Μπορεί ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα να μειώθηκε στο 1.7% και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έκανε παύση στις αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων (παρόλο που τα επιτόκια παραμένουν σε ψηλά επίπεδα), ωστόσο οι τιμές σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα συνεχίζουν να καίνε και κάποιες -ιδιαίτερα τροφίμων- να εξακολουθούν να αυξάνονται και έπεται συνέχεια τις επόμενες εβδομάδες.

Στο συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας θα προστεθούν το επόμενο διάστημα νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλλικκάς, εκκρεμεί η δικαστική απόφαση στην προσφυγή της ΑΗΚ για την αρνητική απάντηση της ΡΑΕΚ στο αίτημα εντός του 2023 για αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού για την περασμένη χρονιά, ενώ νέο αίτημα για αυξήσεις από την ΑΗΚ υποβλήθηκε και για το 2024. Επιπρόσθετα, εκτιμάται πως θα αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας και για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς το κόστος των ρύπων εμφανίζει ανοδική τάση, με πιθανό υπερδιπλασιασμό του έως το 2030!

Η αύξηση στο ρεύμα

Το αναμενόμενο νέο «φούσκωμα» στους λογαριασμούς της ΑΗΚ ήρθε στο φως χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της ΡΑΕΚ και μετά από ερωτήσεις που υπέβαλαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ανδρέας Πουλλικκάς ανέφερε πως εκκρεμεί η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στην προσφυγή της ΑΗΚ. Ως γνωστό, η ΑΗΚ έχει προσφύγει στο Δικαστήριο για την αρνητική απάντηση της ΡΑΕΚ στο αίτημα για επιβολή αυξήσεων στην τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 25% το 2023. Παράλληλα, ο κ. Πουλλικκάς είπε πως η ΑΗΚ έχει υποβάλει νέο αίτημα για μικρότερες αυξήσεις το 2024, αποφεύγοντας να αποκαλύψει το ύψος των αυξήσεων που αιτείται η ΑΗΚ για το 2024. Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημα, που είναι το πιθανότερο σενάριο, θα επιφέρει αύξηση στη διατίμηση περίπου κατά 6% ή λίγο πιο πάνω.

Σύμφωνα με τον κ. Πουλλικκά, στην περίπτωση που η ετυμηγορία του Δικαστηρίου δικαιώσει την ΑΗΚ, η Αρχή θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τις αυξήσεις ύψους περίπου 25% που προβλεπόταν για το 2023 αλλά και την αύξηση για το 2024, νοούμενου ότι η τελευταία θα εγκριθεί από τη ΡΑΕΚ.
Επιπλέον, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν για σειρά ετών να πληρώνουν τη νύφη για την αύξηση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Ο κ. Πουλλικάς ενημέρωσε ότι η τιμή δημοπράτησης των ρύπων κυμαίνεται στα €70 με €90 τον τόνο, αλλά το κόστος θα συνεχίσει να ανεβαίνει διαρκώς μέχρι το 2030, αναλόγως και των αναγκών για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν προβλέψεις ότι μπορεί το κόστος ρύπων να ανέλθει και μέχρι €200 τόνο, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος να μην πληρώσει κανείς ρύπους είναι να επενδύσει στην πράσινη ενέργεια.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών από την εμπορία ενέργειας από ΑΠΕ, εφόσον αυτά δεν επανεπενδύονται στην πράσινη ανάπτυξη.

Προ των πυλών το πράσινο χαράτσι

Πέραν των όσων αναφέρθηκαν, οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν και την πράσινη φορολογία ή φόρο άνθρακα στα καύσιμα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις τόσο για το ύψος του πράσινου φόρου όσο και για τα αντισταθμιστικά μέτρα της Κυβέρνησης, για μείωση των συνεπειών στους καταναλωτές.

Παράλληλα, οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν και ειδικά τέλη για το νερό, καθώς και για τα οικιακά απορρίμματα. Τόσο το ποσοστό της πράσινης φορολογίας όσο και τα αντισταθμιστικά μέτρα θα καθοριστούν μέσω μελέτης που διεξάγει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.