Κάποιες φορές η κλιμάκωση μιας κρίσης οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση και ξεκαθάρισμα λογαριασμών, άλλες φορές όμως οδηγεί σε αποκλιμάκωση, διαπραγματεύσεις και μια συμφωνία που περιορίζει τη ζημιά για τους δύο αντίπαλους και ικανοποιεί τις μίνιμουμ απαιτήσεις τους.

Στην περίπτωση του τερματικού επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό έχουμε μεν κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις Κυβέρνησης – εργολαβου (η κινεζική CPP) αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια αν οδηγούμαστε σε πλήρη διάρρηξη των σχέσεων και διακοπή της συνεργασίας τους ή αν θα καταλήξουμε αργά ή γρήγορα σε διαπραγμάτευση, η οποία θα διασφαλίσει ολοκλήρωση του τερματικού, με αυξημένο κόστος για το κράτος, όχι όμως στα επίπεδα που αξιώνει μέσω της διαιτησίας στο Λονδίνο η CPP.

Χθες, η κοινοπραξία CPP-Metron εισήλθε ίσως για πρώτη φορά επισήμως στον δημόσιο διάλογο, εκδίδοντας ανακοίνωση, με την οποία επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση στην κρατική ΕΤΥΦΑ, θυγατρική εταιρεία της ΔΕΦΑ.

Παράλληλα, η κοινοπραξία πληροφορούμαστε ότι απέστειλε και επιστολή στην ΕΤΥΦΑ, με την οποία μεταξύ άλλων θέτει αιτήματα για πληρωμή μεγάλων ποσών τα οποία η ίδια θεωρεί ότι αφορούν δεδουλευμένα σε σχέση με το τερματικό. Η ΕΤΥΦΑ αρνείται ότι βαρύνεται με καθυστερημένες πληρωμές, επικαλείται όρους του συμβολαίου για τη διαδικασία καταβολής πληρωμών μετά από έλεγχο για την πραγματοποίηση ή όχι των προβλεπόμενων έργων και όλα δείχνουν πως δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε νέες πληρωμές, ώστε να πειστεί ο εργολάβος να επαναρχίσει τις εργασίες στο Βασιλικό, τις οποίες διέκοψε πριν από 10 μέρες.

Επαφές σε πολιτικό επίπεδο

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου επανέλαβε και χθες ότι η Κυβέρνηση δεν αποκλείει την επιλογή της διακοπής του συμβολαίου με τη CPP, αν αυτή δεν ξεκαθαρίσει τη θέση της. Αν, δηλαδή, δεν δεσμευτεί σε ένα νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και παράδοσης του έργου, πείθοντας όμως ότι αυτή τη φορά θα σεβαστεί το χρονοδιάγραμμα και δεν θα χρειαστεί να συμφωνηθεί άλλο ένα… Όπως ξαναγράψαμε, η Ομάδα Έργου της ΕΤΥΦΑ, το δ.σ. της εταιρείας αλλά και το Υπουργείο Ενέργειας εκτιμούν πως ο εργολάβος δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει το τερματικό μέχρι τον Ιούλιο, αφού οι εργασίες εκεί είναι στο 45-50% αυτών που προβλέπονται από το συμβόλαιο.

Καθώς η CPP είναι κρατική εταιρεία της Κίνας και εκ των πραγμάτων υπεισέρχονται στο φιάσκο του Βασιλικού και πολιτικές παράμετροι, δεν πρέπει να αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα επαφές της Κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση της Κίνας, ώστε η εκκρεμότητα να κλείσει το συντομότερο: Είτε η CPP θα παραχωρήσει τις αναγκαίες διασφαλίσεις για παράδοση του έργου εντός του ’24 (κάτι που σημαίνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία νομιμοποιείται να απαιτήσει περίπου 68 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τις μακρές καθυστερήσεις) και να πάρει το ok για να συνεχίσει τις κατασκευές, είτε τα δύο μέρη θα οδηγηθούν σε διαζύγιο, που είναι βέβαιο πως θα καταλήξει στα δικαστήρια, αλλά ίσως έχει και πολιτικές παρενέργειες.

Ωστόσο, στην περίπτωση που η συνεργασία θα συνεχιστεί, η CPP είναι βέβαιο πως θα επιμείνει σε καταβολή πρόσθετου ποσού δεκάδων εκατομμυρίων, καθώς έχει διαφανεί (προ πολλού) πως «έπεσε έξω» στον προϋπολογισμό κρίσιμων τμημάτων του έργου, έστω και αν η ίδια επικαλείται μόνο την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενόσω η εκκρεμότητα παραμένει, το κόστος για τη CPP, το οποίο η ίδια θέλει να μεταβιβάσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αυξάνεται λόγω των ανατιμήσεων σε βασικές πρώτες ύλες, εξαρτήματα και υπηρεσίες.

Στη χθεσινή της ανακοίνωση, η κοινοπραξία CPP – Metron δεν αναφέρει το παραμικρό για τον χρόνο που η ίδια δεσμεύεται να παραδώσει το έργο. Η κοινοπραξία αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στο χρονοδιάγραμμα του Ιουλίου ’24 αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μελλοντικό χρονοδιάγραμμα.

Πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι η ΕΤΥΦΑ, με συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου και των συμβούλων της, εξέτασε χθες το απόγευμα τις τελευταίες εξελίξεις. Αποφασίστηκε όπως η επιστολή της CPP απαντηθεί το ταχύτερο, στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας να ξεκαθαρίσει η κοινοπραξία τις προθέσεις της και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.