Ο ρόλος και λόγος που υποσχέθηκε για τη φορολογική μεταρρύθμιση ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός στους κοινωνικούς εταίρους τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, γίνεται πράξη.

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, που ανέλαβε το έργο του ολοκληρωμένου φορολογικού μετασχηματισμού, άρχισε από τη Δευτέρα διμερείς επαφές με κοινωνικούς εταίρους, επαγγελματικούς συνδέσμους κι άλλα οργανωμένα σύνολα.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», οι επαφές του ΚΟΕ θα είναι καθημερινές, όλες τις εργάσιμες μέρες και αναμένεται να κρατήσουν μέχρι και τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι του ΚΟΕ ακούν στις επαφές που εγκαινιάστηκαν προχθές τις εισηγήσεις, προτάσεις και επιφυλάξεις όλων των ενδιαφερομένων για το σύνολο του έργου για τον φορολογικό μετασχηματισμό και ζητούν απο τους διάφορους φορείς γραπτές προτάσεις.

Δηλαδή, η συζήτηση δεν επικεντρώνεται στην πράσινη φορολογία που θα επιβληθεί σύντομα και θα συνοδεύεται με αντισταθμιστικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα, που προβλέπεται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως δέσμευση που ανέλαβε η χώρα, θα εγκαινιάσει στην ουσία τη φορολογική μεταρρύθμιση και μάλιστα σύντομα. Το θέμα, όμως, συζητείται μαζί με άλλα, στις διμερείς επαφές που άρχισαν, καθώς η πρόταση του Πανεπιστημίου Κύπρου για το ζήτημα, αν και φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί, δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί ως αποτέλεσμα του κύκλου επαφών που άρχισε.

Σημειώνουμε πως η πράσινη φορολογία και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα τη συνοδεύουν, προκειμένου αυτή να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, είναι η δεύτερη φάση του όλου έργου. Για το θέμα, στην ιστοσελίδα του ΚΟΕ για τον φορολογικό μετασχηματισμό αναφέρεται πως αρχές του έτους αναμένεται να επιβληθούν πράσινοι φόροι, μεταξύ άλλων, στα καύσιμα και στο νερό και πως θα διεξαχθεί μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις και οικονομετρικές εκτιμήσεις αυτής της φορολογίας στις διάφορες εισοδηματικές τάξεις και ομάδες πληθυσμού με διαφορετικά χαρακτηριστικά και θα προταθούν τα ανάλογα αντισταθμιστικά μέτρα για μετριασμό των επιπτώσεων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του για το θέμα στο ΚΥΠΕ, αρχές Ιανουαρίου, ο οικονομολόγος του ΚΟΕ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του έργου Γιώργος Συρίχας ανέφερε πως στο πλαίσιο της φάσης 2 έχουν ήδη γίνει οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις πάνω στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την επιβολή πράσινων φορολογιών, για παράδειγμα στο νερό, στα καύσιμα και στα απόβλητα, αναφέροντας ως παράδειγμα πως εξετάζεται η επίπτωση που θα έχει αυτή η πράσινη φορολογία στο κάθε νοικοκυριό, ανάλογα με την εισοδηματική του τάξη, κατά πόσον έχει παιδιά και πόσα αυτοκίνητα διαθέτει.

Σημείωσε πως κάτι ανάλογο γίνεται και για τις επιχειρήσεις και πως με τις εκτιμήσεις αυτές και με βάση τις επιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί «θα προχωρήσουμε να καθορίσουμε τα αντισταθμιστικά μέτρα, δηλαδή τι θα πρέπει να επιστραφεί από το κράτος στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ώστε να αντισταθμίσουν αυτή την δυσμενή επίπτωση, που θα έχουν από την πράσινη φορολογία».

Όπως πληροφορείται ο «Φ», στο πλαίσιο της όλης εργασίας που γίνεται και με αφορμή τις επαφές που άρχισε το ΚΟΕ, με τη συμμετοχή και εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ, δεν αποκλείεται τα όσα προωθούνται να προσαρμοστούν αναλόγως και των θέσεων που θα ακουστούν στις επαφές που άρχισαν. Εξάλλου, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως, αν και το θέμα θεωρείται επείγον, το ΥΠΟΙΚ πριν την εξαγγελία της αύξησης των τελών για σκοπούς πράσινης φορολογίας και των αντισταθμιστικών μέτρων θα λάβει σοβαρά υπόψη και τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε στην αγορά, όπως για παράδειγμα τις τιμές των καυσίμων.

Νεότερα την 1η Μαρτίου

Σε σχέση με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του φορολογικού μετασχηματισμού, που αναφέρεται στην πράσινη φορολογία και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα τη συνοδεύουν, δεν αποκλείεται νεότερα να προκύψουν και να γνωστοποιηθούν σε όλους τους εμπλεκόμενους την 1η Μαρτίου.

Τη συγκεκριμένη μέρα, το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν όπως γνωστοποίησαν χθες τη 2η στη σειρά συνάντηση για το έργο του Ολοκληρωμένου Φορολογικού Μετασχηματισμού, όπου θα παρουσιαστεί το έργο και η πρόοδος που επιτεύχθηκε για τη φορολογική μεταρρύθμιση μέχρι στιγμής. Η συνάντηση θα γίνει ξανά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών από τις 10:00 π.μ. έως τις 1:00, με το ΥΠΟΙΚ να καλεί μάλιστα με χθεσινή του ανακοίνωση όσους ενδιαφέρονται να παραστούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Όπως γράψαμε ξανά, το έργο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια, με τα τελικά νομοθετήματα να αναμένεται να κατατεθούν τον Αύγουστο του 2025.