Σε αναθεώρηση της στρατηγικής για προσέλκυση ξένων επενδυτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο την προσέλκυση επιπρόσθετων τέτοιων επιχειρήσεων στο νησί.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός στη στρατηγική έχουν προστεθεί επιπρόσθετες δράσεις. Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνός αναθεωρείται η διάρκεια ισχύος των αδειών παραμονής όταν διαφοροποιούνται κάποια δεδομένα στις επιχειρήσεις. Παράλληλα θα εφαρμοστεί η Μπλέ κάρτα, η οποία συνδέεται με την είσοδο και τη διαμονή στην χώρα, υπηκόων από τρίτες χώρες. Επίσης προστέθηκε η έκδοση θεώρησης εισόδου για επισκέπτες που θα έρχονται στο νησί για επιχειρηματικούς σκοπούς.

«Θα αφορά μια business βίζα» είπε ο κ. Κεραυνός. Εξάλλου με την αναθεώρηση της στρατηγικής θα παραχωρούνται και διευκολύνσεις  για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών των ξένων εργαζομένων στην Κύπρο.

« Άλλη μια  νέα ενότητα έχει σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων στέγασης που αντιμετωπίζουν οι ξένες εταιρείες, αναφέρομαι στο νέο στεγαστικό κίνητρο bult to rent και αναθεώρηση κάποιων πολεοδομικών κίνητρων» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Εξάλλου σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει και τη σύσταση εθνικού οργανισμού αναπτύξεως . Όπως εξήγησε ο κ. Κεραυνός ο εθνικός οργανισμός ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα της διαπίστωσης πως υπάρχουν κενά στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων, νεοφυών επιχειρήσεων και σε κάποιες περιπτώσεις αυτοεργοδοτουμένων. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αναθέσει τη διενέργεια μελέτης σε οίκο, για τη δημιουργία του οργανισμού, για τη δραστηριότητες καθώς και για τις εργαλεία που θα παρέχονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η τελική πρόταση αναμένεται να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο  το Μάρτιο.