Συνολικά 25 ζητήματα για θέματα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος έθεσαν κατά την εθιμοτυπική συνάντηση που είχαν με τη υπουργό Μαρία Παναγιώτου τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις δόθηκαν σε λιγότερο από μία ώρα.

Αναφερόμενη στο σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετώ (ΠΟΠ)», η Υπουργός επισήμανε ότι τίθεται σε ισχύ στις 30/6/2024. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει προβληματισμός από τη στιγμή που δεν ξεκίνησαν όλες οι τοπικές αρχές από την ίδια αφετηρία με αποτέλεσμα κάποιοι να βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο υλοποίησης και άλλοι να βρίσκονται πολύ πίσω.

Υπέδειξε ότι οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν υποχρέωση μέχρι τις 31/12/2023 να εφαρμόσουν εξαετές Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη δημιουργίας και διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων εντός των διοικητικών τους ορίων. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της ταφής των βιοαποικοδομίσιμων υλικών, η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών και η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο περί σκύλων που απασχολεί έντονα την Βουλή, η Υπουργός ανέφερε ότι είναι στις προτεραιότητές της η επεξεργασία του και η κατάθεσή του στη Βουλή το συντομότερο. Για το θέμα αυτό ακούστηκαν πολλά προβλήματα από βουλευτές που αφορούν και τα καταφύγια ζώων, όπως επίσης και τα νεκροταφεία ζώων.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά την πρόσληψη 15 επιθεωρητών που θα επανδρώνουν την ομάδα περιβαλλοντικού ελέγχου και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, αναμένεται η ομάδα να είναι έτοιμη πριν το τέλος του χρόνου.

Αναφορά έκανε και στα ασφαλτικά και σημείωσε ότι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για χωροθέτηση λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να μην επιβαρυνθεί η υγεία των πολιτών.
Σε σχέση με τις παγκύπριες ανάγκες για κτηνοτροφικά υποστατικά αναφέρθηκε ότι βρίσκονται υπό αξιολόγηση πέντε περιοχές και γίνεται σχετική μελέτη.

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη για προετοιμασία όλων των τμημάτων που σχετίζονται με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Αναφορικά με τις βιομηχανίες και τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιών αναφέρθηκε ότι έγινε παγκύπρια έρευνα, καταγράφηκαν 37 περιπτώσεις όπου επιβλήθηκαν μέτρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου θα επιθεωρηθούν εκ νέου για να διαπιστωθεί η συμμόρφωση.