Τη θέση ότι για τον καθορισμό του κόστους της τηλεργασίας που θα επιβαρύνει τους εργοδότες, βάσει και των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων, θα υπάρξει εξαντλητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας την Τρίτη, στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της και ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως συνειδητά η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση απόφασης που να καθορίζει το ελάχιστο κόστος της τηλεργασίας, όπως προβλέπει η νομοθεσία που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο πέρσι.

«Περιμέναμε να δούμε τι γίνεται» μετά τη νομοθετική ρύθμιση, είπε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας πως διαπιστώνεται ότι η εξ αποστάσεως εργασία ξεκίνησε να αξιοποιείται ολοένα και περισσότερο, χωρίς να λειτουργεί ανασταλτικά η συγκεκριμένη εκκρεμότητα και συγκεκριμένα η μη ύπαρξη ελάχιστου ποσού που θα δίδεται στον τηλεργαζόμενο. Είπε, ακόμα, πως το θέμα συζητήθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και πως το Υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει τον διάλογο μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων τις επόμενες εβδομάδες.

Ανέφερε ακόμα πως στο πλαίσιο υπολογισμού του κόστους χρειάζεται να ληφθεί υπόψη το κόστος ηλεκτρισμού κατά την παραμονή του εργαζόμενου στο σπίτι, αλλά και το γεγονός ότι δε θα υπάρχει κόστος μετακίνησης για τους εργαζόμενους, οπόταν ο εργαζόμενος θα έχει κάποιες εξοικονομήσεις. Ο ίδιος, πάντως, απέφυγε να θέσει χρονοδιαγράμματα, σημειώνοντας πως είναι προτιμότερο ο διάλογος να εξελιχθεί εξαντλητικά, προκειμένου, όπως σημείωσε, να μην επιφορτίσουμε την τηλεργασία με επιπρόσθετο κόστος, γιατί στο τέλος υπάρχει ο κίνδυνος να μην πετύχουμε αυτό που επιδιώκαμε με τη νομοθετική ρύθμιση και να μην αξιοποιείται το μέτρο.

Τον εν λόγω κίνδυνο ανέδειξε πρόσφατα και η εργοδοτική πλευρά, με δηλώσεις που έγιναν στον «Φ» από τη βοηθό γενική διευθύντρια της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου. Όπως είχε δηλώσει η κ. Παναγιώτου, για το θέμα του κόστους που δημιουργείται από την τηλεργασία ο νόμος αναφέρει πως αυτό πρέπει να συμφωνείται μεταξύ των δύο πλευρών αλλά στον νόμο υπάρχει και το δικαίωμα του υπουργού να εκδίδει διάταγμα που να καθορίζει το συγκεκριμένο κόστος, το οποίο είναι κάτι που εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα, βάσει του δικού της δικαίου.

«Τούτο δημιουργεί μία ανησυχία ως προς το πόσο θα είναι αυτό το κόστος όταν θα καθοριστεί από τον υπουργό, δηλαδή εάν θα είναι κόστος το οποίο θα έχουν την ευελιξία οι εργοδότες να το διαπραγματεύονται με τους εργαζόμενους ή εάν θα είναι ένα κόστος το οποίο στην τελική θα δημιουργήσει αντικίνητρο για το εάν θα παρέχεται η τηλεργασία ως επιλογή εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νόμος καθορίζει ότι η τηλεργασία είναι εθελοντική και για τις δύο πλευρές», είχε αναφέρει η κ. Παναγιώτου.