Συν και πλην καταγράφει για την Κύπρο η ενδιάμεση αξιολόγηση, από την Κομισιόν, του προγράμματος εφαρμογής των μέτρων του εθνικού σχεδίου για τον Μηχανισμό  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF), τονίζοντας όμως την ύπαρξη «ορισμένων ρίσκων καθυστέρησης».

Από την αξιολόγηση της Κύπρου προκύπτει ότι καταγράφεται σημαντική υστέρηση έναντι των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι του Μηχανισμού Ανάκαμψης, παρ’ ότι δεν φαίνεται να έχουν αξιολογηθεί αποφάσεις της κυπριακής Κυβέρνησης τους τελευταίους μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, από την καταγραφή των στόχων και οροσήμων που έχουν εκπληρωθεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο κρατών μελών (σε πίνακα ο οποίος ανανεώθηκε στις 31 Ιουλίου 2023), προκύπτει πως η Κύπρος είχε εκπληρώσει μόλις 14 από τους 73 στόχους που περιλαμβάνονταν στον ενδεικτικό προγραμματισμό για εκπλήρωση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 και από 271 συνολικά ορόσημα και στόχους.

Η Κομισιόν εισηγείται στην Κύπρο, καθώς επίσης στην Τσεχία και την Πορτογαλία, που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία ως προς τις καθυστερήσεις, την «επιτάχυνση της εφαρμογής του εθνικού τους Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  Όσον αφορά άλλα κράτη μέλη, καταγράφεται «σημαντική καθυστέρηση» από την Ουγγαρία και την Πολωνία, ενώ «σημαντικά ρίσκα καθυστερήσεων» καταγράφονται για τη Γερμανία και την Ιρλανδία.

Για άλλα κράτη μέλη καταγράφονται «αυξανόμενα ρίσκα καθυστερήσεων» (Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Βέλγιο) και για άλλα «καθόλου ρίσκα καθυστερήσεων» (Εσθονία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Σουηδία, Φινλανδία).

Θετικά σχόλια για μεταρρύθμιση

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, έχουν εκταμιευθεί για την Κύπρο 236,67 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις (από 1,02 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα) και 26,04 εκατ. ευρώ σε δάνεια (από 200 εκατ. ευρώ).

Θετικά είναι τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αποφάσεις της Κύπρου προς αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. «Για να διασφαλίσει ότι οι πληρωμές από πολυεθνικές επιχειρήσεις δεν θα φεύγουν από την ΕΕ χωρίς να φορολογούνται, η Κύπρος υιοθέτησε μια μεταρρύθμιση που εισάγει φόρο στην πηγή στις εξερχόμενες πληρωμές προς “μη συνεργάσιμες” δικαιοδοσίες», αναφέρεται στην αξιολόγηση της Κομισιόν, που κάνει λόγο για σημαντικό βήμα που θα ανοίξει τον δρόμο για μελλοντικές δράσεις.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, στο τμήμα της έκθεσης που αφορά τη μελέτη περιπτώσεων (case study) μέτρων για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταγράφεται πως η Κύπρος είναι το κράτος μέλος με τα περισσότερα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (πάνω από 40), λίγο πάνω από την Ιταλία.

Ορισμένα άλλα από τα πιο σημαντικά έργα και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Κύπρου και καταγράφει η Κομισιόν, αφορούν την αναβάθμιση των κρατικών νοσοκομείων, την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών του συστήματος τίτλων ιδιοκτησίας, τη χρηματοδότηση για νεοφυείς και καινοτόμες, καθώς και μικρομεσαίες εταιρείες, τη δημιουργία ψηφιακού κέντρου πληροφόρησης και αδειοδότησης (one-stop shop) για έργα ανανεώσιμης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, καθώς και τη στήριξη του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ευρώπη (Great Sea Interconnector).

Πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με την ανάλυση της Κομισιόν, πάνω από 1,150 ορόσημα και στόχοι που είχαν θέσει τα κράτη μέλη για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν εκπληρωθεί, παράλληλα με την εκταμίευση σχεδόν 225 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων 67 δισ. ευρώ ως προπληρωμές για να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις.