Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για την ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα. Οι νέοι κανόνες θα αποτρέπουν την παράνομη χρήση γεωγραφικών ενδείξεων εντός και εκτός διαδικτύου, παρέχει περισσότερα δικαιώματα στους παραγωγούς και απλουστεύει τη διαδικασία καταχώρισης προστατευόμενων προϊόντων. Μετά την επίσημη έγκριση του ευρωπαϊκού κανονισμού και από το Συμβούλιο, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

Με τη δημοσίευσή του ανοίγει ο δρόμος και στην Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε επέκταση της μεταβατικής περιόδου για τη συμμετοχή του 50+% του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) του χαλλουμιού, για ακόμα πέντε χρόνια, μέχρι το 2029. Θεωρείται σημαντική εξέλιξη γιατί διανύουμε ήδη τον τελευταίο μήνα της δεκαετούς μεταβατικής περιόδου και το ποσοστό συμμετοχής αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι ΠΟΠ πρέπει ουσιαστικά να αυξάνεται με στόχο το 50% το 2029. Σήμερα η ελάχιστη ποσόστωση αιγινού και πρόβειου γάλακτος στο προϊόν φθάνει το 25%.

Σημειώνεται ότι με βάση τον νέο κανονισμό, το κράτος μέλος μπορεί να παρατείνει την μεταβατική περίοδο έως  πέντε έτη. Η απόφαση για παράταση της μεταβατικής περιόδου κοινοποιείται χωρίς καθυστέρηση στην Επιτροπή, η οποία το δημοσιεύει στην Επίσημη Εφημερίδα.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε χθες με 520 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 64 αποχές και προστατεύει τις γεωγραφικές ενδείξεις εντός και εκτός διαδικτύου, παρέχει περισσότερα δικαιώματα στους παραγωγούς και απλουστεύει τη διαδικασία καταχώρισης προστατευόμενων προϊόντων. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη, οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν διοικητικά και δικαστικά μέτρα για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν την παράνομη χρήση γεωγραφικών ενδείξεων εκτός και εντός διαδικτύου. Οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν παράνομα γεωγραφικές ενδείξεις θα κλείσουν ή θα απενεργοποιηθεί η πρόσβαση σε αυτούς μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού. Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) θα δημιουργήσει σύστημα προειδοποίησης για αυτούς τους ιστοτόπους.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας ως σημάνσεις που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, καθώς και ιδιότητες ή φήμη που συνδέονται με την εν λόγω προέλευση. Το σύστημα αυτό εγγυάται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τη νομική προστασία τους.

Το ευρωπαϊκό μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων περιέχει σχεδόν 3.500 καταχωρήσεις με αξία πωλήσεων σχεδόν €80 δις.. Ένα προϊόν που φέρει γεωγραφική ένδειξη έχει συχνά αξία πώλησης περίπου διπλάσια από αυτή παρόμοιων προϊόντων χωρίς πιστοποίηση. Παραδείγματα προστατευόμενων προϊόντων είναι τα τυριά φέτα, χαλλούμι και Parmigiano Reggiano, και τα ποτά σαμπάνια, πολωνική βότκα, ούζο, ζιβανία, μαστίχα Χίου, τσικουδιά και τσίπουρο.