O πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός τον Φεβρουάριο στην Κύπρο, σε μια περίοδο που υπάρχει κατάλογος προϊόντων με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ από την 1η Νοεμβρίου 2023 μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 και βρίσκεται σε ισχύ η μείωση στον φόρο καυσίμων κίνησης και η επιδότηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Χθες, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Φεβρουάριο ήταν 2,2% από 2,1% τον Ιανουάριο, παραμένοντας σταθερός τους δυο πρώτους μήνες του έτους, αλλά αισθητά πιο κάτω από το περσινό 6,7% και 5,8% τον Φεβρουάριο του 2022.

Η αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο, κατά 2,3% και 2,9% αντίστοιχα, φαίνεται πως ήταν τελικά ο σημαντικότερος παράγοντας για να πατήσει φρένο ο συνολικός πληθωρισμός, αν ληφθεί υπόψη ότι πέρυσι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η άνοδος του δείκτη ενέργειας ήταν 16,2% και 13,5% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η αίσθηση σε χιλιάδες νοικοκυριά είναι ότι η ακρίβεια παραμένει (αφού οι προηγούμενες αυξήσεις ενσωματώθηκαν στις τιμές των πλείστων προϊόντων), παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί μέτρησης του τιμάριθμου βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η Κυβέρνηση στις 21 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την παράταση μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με τα οποία φιλοδοξεί να συγκρατήσει ή να ρίξει κάποιες τιμές και να ανακουφίσει χιλιάδες πολίτες.

Ο δείκτης αύξησης τιμών τροφίμων που ενδιαφέρει τα νοικοκυριά σημείωσε υποχώρηση στο 2,3% τον Φεβρουάριο, από 3,2% τον Ιανουάριο και 7,5% τον Φεβρουάριο του 2022.

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,6% από 2,8% τον Ιανουάριο και σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσαν οι τιμές του δείκτη τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, καθώς αυξήθηκαν «μόνο» 4%, έναντι αύξησης 5,6% τον Ιανουάριο, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,9% (έναντι 4%) και των μη βιομηχανικών προϊόντων κατά 1,6% (έναντι 2%), ενώ οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 3,7% έναντι μείωσης 6,1% τον Ιανουάριο.

Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,1% από 3,3%. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (4,0%, έναντι 5,6% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (3,9%, έναντι 4,0% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,6%, έναντι 2,0% τον Ιανουάριο) και την ενέργεια (-3,7%, έναντι -6,1% τον Ιανουάριο).

Ανά χώρα

Στις κατά τόπους μετρήσεις, ο υψηλότερος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ήταν στην Κροατία με 4,8% ετησίως, στην Εσθονία με 4,4% και στην Αυστρία με 4,2%. Αντίθετα, στη Λετονία ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εμφάνισε ετήσια αύξηση μόλις 0,7%, στην Ιταλία 0,9% και στη Λιθουανία 1,1%.

Σε χαμηλό 2,5 ετών έπεσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε σε 3,1% έναντι 3,4% τον Ιανουάριο και στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Φεβρουάριο και ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 2,8%, από 3,4% που ήταν τον Ιανουάριο.

Η ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat έρχεται λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 7 Μαρτίου, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι είναι απίθανο να προχωρήσει σε χαλάρωση της πολιτικής της σε αυτή τη φάση. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν χειρότερο λάθος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από ό,τι μια πολύ καθυστερημένη μείωση. Μάλιστα, βλέπουν πλέον μικρότερη πτώση των επιτοκίων μέσα στο 2024.