Μιλώντας στον Φιλελεύθερο, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου επιβεβαίωσε ότι στα ράφια των κυπριακών υπεραγορών και άλλων καταστημάτων πώλησης τροφίμων το ελαιόλαδο πωλείται πλέον προς 12 με 13,5 ευρώ το λίτρο, σε σύγκριση με τη μισή τιμή που πωλούνταν πέρσι οι συσκευασίες ελαιολάδου. Και δυστυχώς για τους καταναλωτές, είναι πιθανή η επιβολή πρόσθετων αυξήσεων στο συγκεκριμένο προϊόν το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Αντωνίου είπε συγκεκριμένα πως «αν πάμε πίσω ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2023, μιλούσαμε για 6,5 με 7 ευρώ το λίτρο το ελαιόλαδο, ενώ τώρα μιλούμε για 12 με 13,5 ευρώ το λίτρο. Είναι μια τεράστια αύξηση, μόλις σε ένα χρόνο».

Επίσης είπε πως παρατηρεί καταναλωτές να στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις, όπως το προϊόν που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά  και προωθείται από προμηθευτές, με 60% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και 40% ηλιέλαιο, το οποίο πωλείται περίπου στα 5 με 6 ευρώ το λίτρο.

Πολλοί καταναλωτές, από την άλλη, στρέφονται και στο παρθένο ελαιόλαδο που πωλούν χύμα οι Κύπριοι παραγωγοί. Αν και αυτό έχει ανατιμηθεί σοβαρά, μπορεί κανείς να αγοράσει λάδι από παραγωγούς προς 6 έως 8 ευρώ το λίτρο.

Ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ παρατήρησε ακόμα πως οι αυξήσεις στην Κύπρο σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο μπήκαν με κάποια καθυστέρηση, αλλά «μαζεμένες», σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπου επιβλήθηκαν σταδιακά. Κατά τον ίδιο, στην αγορά της Κύπρου το μερίδιο του κυπριακού ελαιολάδου αγγίζει το 70% και το εισαγόμενο περιορίζεται στο 30%.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ ανέφερε στον «Φ» πως σε επαφές του με σημεία πώλησης ενημερώθηκε πως δεν υπάρχουν αιτήματα από προμηθευτές για αυξήσεις στα προϊόντα με πρώτη ύλη το κακάο. Θυμίζουμε ωστόσο την πρόσφατη ανακοίνωση του ομίλου Φρου Φρου για αυξήσεις στα σοκολατοειδή από την 1η Απριλίου.

Ο κ. Αντωνίου δεν απέκλεισε να υπάρξουν αιτήματα προμηθευτών για αυξήσεις σε αυτά τα προϊόντα το επόεμνο διάστημα. Είπε, πάντως, ότι, όσον αφορά τα σοκολατοειδή, αρκετοί προμηθευτές είχαν ανατιμήσει κατά 12% τα προϊόντα τους τον Ιανουάριο. Πρόσθεσε εμφατικά πως αυτή η εξέλιξη δεν έχει σχέση με τους Χούθι και την ανώμαλη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά με τη διακύμανση των τιμών του κακάο διεθνώς.

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές στις λευκές συσκευές

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριο Αντωνίου, οι αυξήσεις σε ογκώδεις ηλεκτρικές συσκευές αγγίζουν το 10%, αλλά εκτίμησε πως οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί, παρόλο που η έκρυθμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζεται και δεν αποκλείεται να προκληθούν πρόσθετες περιπλοκές στο εμπόριο το επόμενο διάστημα.

Επισήμανε, ειδικότερα, ότι τα δεδομένα της αγοράς είναι δυναμικά και ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν.

Κατά τον κ. Αντωνίου, ένα άλλο μέρος των ανατιμήσεων στις ηλεκτρικές συσκευές που εισάγονται από την Άπω Ανατολή τυγχάνει απορρόφησης από τους εμπόρους, είτε του λιανικού εμπορίου, είτε τους εισαγωγείς. Αυξήσεις καταγράφηκαν και σε άλλα προϊόντα που μεταφέρονται διά θαλάσσης και επηρεάστηκαν από τα προβλήματα ναυσιπλοϊας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά δεν κρίνονται σημαντικές, για την ώρα. Αυξήσεις που αφορούν προϊόντα που εισάγονται από Ευρώπη δεν παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες.