Δεν έφταναν οι ανατιμήσεις –κυρίως σε ογκώδεις ηλεκτρικές συσκευές- που αποδίδονται στις επιθέσεις από αντάρτες Χούθι και την αναστάτωση στη θαλάσσια μεταφορά προϊόντων από την Άπω Ανατολή, τους καταναλωτές προβληματίζουν οι παρατεταμένα υψηλές τιμές σε πολλά είδη τροφίμων αλλά και αυξήσεις τιμών στο λάδι και –προσεχώς- στα σοκολατοειδή.

Ήδη στην Κύπρο, με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα να παραμένει προβληματική, οι αυξήσεις σε ογκώδεις ηλεκτρικές συσκευές αγγίζουν το 10%, ανέφερε μεταξύ άλλων στον «Φ» ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου. Πρόσθεσε ότι ένα άλλο μέρος των ανατιμήσεων τυγχάνει απορρόφησης από τους εμπόρους, είτε του λιανικού εμπορίου, είτε τους εισαγωγείς.

Τόνισε πως βάσει της δικής του εκτίμησης, σταθεροποιήθηκαν οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων μετά τι μεγάλες αυξήσεις που επήλθαν την περίοδο Δεκεμβρίου-  Ιανουαρίου και αυτό είναι θετικό σημάδι, κατά τον ίδιο. Παράλληλα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως τα δεδομένα της αγοράς είναι δυναμικά και ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν.

Ελαιόλαδο από χρυσό

Το ελαιόλαδο είναι μια πονεμένη «ιστορία» που αγγίζει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κ. Αντωνίου επισήμανε πως είναι από τα προϊόντα που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης και στην Κύπρο.

Ο κ. Αντωνίου μας είπε πως «αν πάμε πίσω ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2023, μιλούσαμε για 6,5 με 7 ευρώ το λίτρο το ελαιόλαδο, ενώ τώρα μιλούμε για 12 με 13,5 ευρώ το λίτρο. Είναι μια τεράστια αύξηση, μόλις σε ένα χρόνο». Επίσης σημείωσε πως παρατηρεί καταναλωτές να στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις, όπως το προϊόν που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά  και προωθείται, με 60% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και 40% ηλιέλαιο, το οποίο πωλείται περίπου στα 5 με 6 ευρώ το λίτρο. Με τις τιμές όπως διαμορφώνονται οι καταναλωτές εξ ανάγκης θα στραφούν σε πιο φθηνά προϊόντα ή και σε λιγότερο ποιοτικά. Παρατήρησε πως οι αυξήσεις στην Κύπρο σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο άργησαν να μπουν και δεν τέθηκαν σταδιακά όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, αλλά απότομα. Τέλος, ανέφερε πως στην αγορά της Κύπρου το μερίδιο του κυπριακού ελαιολάδου αγγίζει το 70%, με το εισαγόμενο να περιορίζεται στο 30%.

Σε αναμονή για τα σοκολατοειδή

Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ μάς ανέφερε πως σε επαφές του με αρκετά εμπορικά τμήματα, με αφορμή την ανακοίνωση του ομίλου Φρου Φρου για αυξήσεις στα σοκολατοειδή από την 1η Απριλίου, δεν υπάρχουν αιτήματα από άλλους προμηθευτές  για αυξήσεις, αλλά ενδέχεται να τεθούν τέτοια αιτήματα τις επόμενες μέρες. Εξήγησε πως όταν προγραμματίζονται αυξήσεις σε προϊόντα ενημερώνονται οι υπεραγορές τουλάχιστον ένα μήνα πριν.

Σημείωσε εμφατικά πως αυτή εξέλιξη δεν έχει κάποια σχέση με τους Χούθι και την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά με τη διακύμανση των τιμών του κακάο διεθνώς. Τόνισε, επίσης, πως, όσον αφορά τα σοκολατοειδή, αρκετοί προμηθευτές είχαν ανατιμήσει κατά 12% τα προϊόντα τους τον Ιανουάριο.