Περισσότερο ευάλωτες στις οικονομικές δυσκολίες φαίνεται να είναι οι επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά από τις τράπεζες, ιδιαίτερα πάνω από €1 εκατ. και προτιμούν να κάνουν αναδιαρθρώσεις δανείων ή να βγάλουν άρον άρον τα διαθέσιμα τους στο τραπέζι και να προχωρήσουν σε πρόωρες αποπληρωμές των δανείων, ώστε να αποφύγουν τα ψηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, τα περισσότερα δάνεια στα οποία έγιναν επαναδιαπραγματεύσεις δανείων ήταν η κατηγορία των επιχειρηματικών δανείων άνω του €1εκατ., τα οποία επιβαρύνονται και με ψηλό επιτόκιο, το οποίο τον Ιανουάριο κατέγραψε αύξηση στο 6,02%, σε σύγκριση με 5,73% τον προηγούμενο μήνα.

Οι ρυθμίσεις δανείων είναι μια κίνηση που συμφέρει τόσο τα πιστωτικά ιδρύματα, όσο και τους πελάτες- δανειολήπτες: Οι τράπεζες γιατί γλυτώνουν τον κίνδυνο να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων, που σημαίνει μεγαλύτερες προβλέψεις για επισφάλειες και άρα μεγαλύτερη δέσμευση κεφαλαίων. Οι δανειολήπτες γιατί βρίσκουν μέσω των αναδιαρθρώσεων λύση στο πρόβλημα δυσκολίας εξυπηρέτησης του χρέους, επιμηκύνοντας συνήθως τον χρόνο αποπληρωμής, που σημαίνει αλλαγή στους όρους της αρχικής σύμβασης του δανείου.

Εν μέσω του μεγάλου κόστους χρηματοδότησης, οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων άνω του €1 εκατ. τέλος Ιανουαρίου ήταν €127,2 εκατ., ενώ η αξία των νέων δανείων ήταν πολύ μικρότερη, στα €83,3 εκατ. Τα ποσά που παρουσιάζονται φέτος, κυρίως ως προς τις ρυθμίσεις δανείων άνω του €1 εκατ., είναι στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο του 2023. Ένα χρόνο πριν, οι αναδιαρθρώσεις των χορηγήσεων ήταν €126,7 εκατ. αλλά η αξία των νέων δανείων ήταν πολύ μικρότερη και είχαν φθάσει τα €17,4 εκατ. και το μέσο επιτόκιο δανεισμού ήταν στο 5,37%.

Η εικόνα στα επιχειρηματικά δάνεια ως €1 εκατ. είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα. Οι αναδιαρθρώσεις δανείων ήταν €32,4 εκατ. και οι νέες πιστώσεις που δόθηκαν ήταν €40,6 εκατ. τέλος Ιανουαρίου με το επιτόκιο να παρουσιάζει αύξηση στο 5,65%, σε σύγκριση με 5,62% τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιανουάριο του 2023 οι επαναδιαπραγματεύσεις επιχειρηματικών δανείων μέχρι €1 εκατ. ήταν μόνο €3,4 εκατ. και οι νέες πιστώσεις που δόθηκαν ήταν €31 εκατ.

Η Κεντρική Τράπεζα στο πρόσφατο Οικονομικό Δελτίο έχει αποτυπώσει τις τάσεις που παρουσιάζει το επιχειρηματικό περιβάλλον: «Λόγω της αύξησης των επιτοκίων, κάποιες μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις με επαρκή ρευστότητα πιθανώς να επέλεξαν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις». Για τη μειωμένη ζήτηση επιχειρηματικών δανείων, η Κεντρική Τράπεζα σε διάφορες αναλύσεις επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν αναβλητικότητα στην προώθηση μακροπρόθεσμων επενδυτικών σχεδίων, με τη ζήτηση του δανεισμού τους να εστιάζεται κυρίως στις αυξημένες ανάγκες τους για χρηματοδότηση αποθεμάτων και κεφαλαίων κίνησης, λόγω αυξημένων λειτουργικών εξόδων.