Μία εβδομάδα μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την παραχώρηση άδειας στην Αρχή Ηλεκτρισμού για να εγκαταστήσει δύο αεριοστρόβιλους συνολικής ισχύος 80 μεγαβάτ στη Δεκέλεια, η ΑΗΚ δημοσιοποίησε σήμερα διαγωνισμό για εξασφάλιση αεριοστροβίλων ανοικτού κύκλου, για συνολική παραγωγή 60-115 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, η Αρχή Ηλεκτρισμού επιθυμεί να εγκαταστήσει μονάδες παραγωγής, συνολικής ισχύος μεταξύ 60-115 MWe υπό συνθήκες ISO, αποτελούμενες από 2-3 μονάδες αεριοστροβίλων, κατά προτίμηση αεροπαραγωγού τύπου, στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Δεκέλειας. Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να έχουν δυνατότητα διπλής καύσης καυσίμου -αποσταγμένο πετρέλαιο (gasoil) ή φυσικό αέριο (NG)- χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των ωρών λειτουργίας με οποιοδήποτε καύσιμο.

Οι μονάδες παραγωγής θα λειτουργούν, αρχικά, σε λειτουργία ντίζελ και ανοιχτού κύκλου, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου Αεριοστροβίλου (CCGT) σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν αυτό αποφασίσει η ΑΗΚ.

Όπως εξηγεί η ΑΗΚ, είχε αποφασίσει να προσθέσει δύο γεννήτριες ανοιχτού κύκλου συνολικής ισχύος περίπου 80 MWe, ωστόσο μπορεί να δεχθεί δύο ή τρεις νέες μονάδες ανοιχτού κύκλου συνολικής παραγωγικής ικανότητας μεταξύ 60-115 MWe. Το έργο, προστίθεται, περιλαμβάνει Σετ Γεννήτριας Αεριοστροβίλων με τα βοηθητικά τους.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει εργασίες μηχανικού και δομικές εργασίες, την προμήθεια των τουρμπίνων αερίου (αεριορστρόβιλοι), τις εργασίες για ολόκληρες τις κατασκευές ή μέρη των κατασκευών και έργα πολιτικού μηχανικού, καθώς και ενοικίαση κατασκευαστικών μηχανημάτων και εξοπλισμού για έργα πολιτικού μηχανικού με χειριστή.