Πραγματοποίησε πέραν των 700 επιτόπιων και εξ’ αποστάσεως ελέγχων σε εποπτευόμενες οντότητες και επέβαλε περίπου €2,2 εκατ. σε διοικητικές κυρώσεις το 2023, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, Δρ. Γιώργο Θεοχαρίδη.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ στη διάρκεια σημερινής Διάσκεψης Τύπου για τα πεπραγμένα της Επιτροπής ανέφερε πως εντός του 2023, τα Τμήματα Εποπτείας και Παρεμπόδισης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες πραγματοποίησαν πέραν των 700 επιτόπιων και εξ’ αποστάσεως θεματικών ελέγχων σε εποπτευόμενες οντότητες. Ως αποτέλεσμα των εποπτικών ελέγχων, το 2023 επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις περίπου €2,2 εκατ. εν των οποίων το €1 εκατ. ήταν σε μια μόνο ΚΕΠΕΥ. Τα τελευταία τρία χρόνια συνολικά έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις ύψους €6 εκατ. εκ των οποίων τα €5,3 εκατ. ήταν σε ΚΕΠΕΥ για παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας.  

Επίσης, σε πέραν των 103 περιπτώσεων ζητήθηκε από εποπτευόμενες οντότητες η λήψη διορθωτικών μέτρων με βάση την κείμενη νομοθεσία και υποδείχτηκε σε 35 εποπτευόμενες οντότητες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, για τη πλήρη συμμόρφωσή τους με τις πρόνοιες του Νόμου και της Οδηγίας για θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Περαιτέρω, έγινε ανάκληση ή και αναστολή άδειας λειτουργίας σε 19 περιπτώσεις ΚΕΠΕΥ, ενώ άλλες 2 περιπτώσεις αφορούσαν ανάκληση της άδειας λειτουργίας ΟΣΕ. 

Η τεχνολογία το αύριο του τομέα

Ο Δρ. Θεοχαρίδης δήλωσε επίσης ότι παρά τις συνεχείς προκλήσεις στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, η κεφαλαιαγορά στην Κύπρο εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον και με τις επικείμενες αλλαγές που αναμένονται στο ρυθμιστικό πλαίσιο πανευρωπαϊκά θα δούμε μετεξέλιξη του τομέα τα επόμενα έτη, με την τεχνολογία να έχει τον κυρίαρχο ρόλο.

Εντός του 2023 συνολικά έλαβαν έγκριση 82 οντότητες, με τον αριθμό των εποπτευόμενων οντοτήτων στο τέλος του Φεβρουαρίου 2024 να διαμορφώνεται στις 830. 

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των εποπτευόμενων οντοτήτων κατέγραψε άνοδο 12% και αποτελεί ένδειξη ότι η Κύπρος εξακολουθεί να συγκεντρώνει ουσιαστικά πλεονεκτήματα ως επενδυτικός προορισμός. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Φεβρουαρίου, βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης για αδειοδότηση 78 αιτήσεις», πρόσθεσε.