Απαραίτητη προϋπόθεση κάθε αποτελεσματικής απάτης είναι οι αυταπάτες των άλλων.

Ποιος λέει ότι δεν γίνονται θαύματα σήμερα; Όσα αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα πως συνέβαιναν στο μοναστήρι του Αββακούμ στο Φτερικούδι, περιοχή της μητρόπολης Ταμασού του κ. Ησαΐα, είναι μια καλή απόδειξη. Αν και τα θαύματα, βεβαίως, δεν χρειάζονται αποδείξεις: Άμα υπάρχει ισχυρή πίστη, όλα μπορούν να φαίνονται αληθινά (στην φαντασία μας, αλλά έστω…). Οι κατηγορίες μιλούν για απάτη, ωστόσο κάθε καλή και αποτελεσματική απάτη προϋποθέτει την απόλυτη πίστη – τις αυταπάτες των άλλων, για την ακρίβεια, αν και είναι το ίδιο πράγμα: Η απόλυτη πίστη χρειάζεται επίσης την ύπαρξη αυταπάτης. Όσο για τα θαύματα –τα αληθινά για όλους, εννοώ, όχι μόνο αυτά για τους αυταπατώμενους και απατηθέντες πιστούς–, συμβαίνουν κάθε μέρα και όλοι τα γνωρίζουν:

«Ο προστάτης Viacheslav Zarenkov είναι επίτιμος οικοδόμος της Ρωσίας και Πρόεδρος του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος “Creating World”», αναφέρεται σε ένα σχετικό ρωσικό site. «Τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Ρώσοι είναι χαρούμενοι για τον νέο ναό: Οι πρώτοι είναι όλοι υπέρ της ενίσχυσης της κοινής πίστης, οι δεύτεροι σε αυτό το μέρος αισθάνονται τη σύνδεσή τους με την πατρίδα τους. Πολλά τεμάχια λειψάνων αγίων φερμένων από τη Ρωσία φυλάσσονται επίσης στο εσωτερικό.». Δεν είναι θαύμα το ότι ένας Λευκορώσος επιχειρηματίας έβαλε τα λεφτά του για να χτιστεί στην Κύπρο –στην άκρη του (γνωστού του) κόσμου– μια υπέρλαμπρη εκκλησία ρωσικού ρυθμού, με χρυσούς τρούλους και χρυσά πλουμίδια παντού; Απλώς για να χαίρονται οι Κύπριοι, αλλά και οι Ρώσοι που έρχονται εδώ;

Θέλετε κι άλλο θαύμα; Πώς γίνεται να συμβαίνουν τα όσα φοβερά καταγγέλλονται για το μοναστήρι του Αββακούμ (για την ακρίβεια, Ανδρώον Ιερόν Ησυχαστήριον με προϊστάμενο αρχιμανδρίτη, το οποίο «ανυψώθηκε» σε Ιερά Μονή και ο προϊστάμενος «ενθρονίστηκε» σε ηγούμενο) τα οποία κανείς δεν είδε και δεν άκουσε; Ούτε ο οικείος μητροπολίτης, ο οποίος, όπως λέγεται, έπαιρνε μερίδιο από τα έσοδα των θαυμάτων του αγίου Αββακούμ; Λίγα ψίχουλα απ’ αυτά, €807.000 που ξεχάστηκαν στο χρηματοκιβώτιο της μονής, φρόντισε να τα πάρει πίσω μετά τον θόρυβο, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, κάποιων κουκουλοφόρων και του Ελαμίτη «θρονικού επιτρόπου» Χρ. Χρίστου (πρώην πρωτοπαλίκαρου του Χρυσαυγίτη εγκληματία Μιχαλολιάκου που παριστάνει τον θεοσεβούμενο). Δεν είναι θαύμα το ότι η υπόλοιπη ηγεσία της Εκκλησίας δεν είχε ακούσει για τα δήθεν θαύματα, τα οποία υποβιβάζει τώρα ως κάτι μεμονωμένο, αποδίδοντας την απάτη σε λίγους κακούς ιερωμένους; Ή μήπως δεν είναι θαύμα το ότι η Αστυνομία, η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος ή δεν ξέρω ποιοι αρμόδιοι, δεν είχαν εντοπίσει το όργιο απάτης και το ξεζούμισμα των πιστών; Λίγο ακόμα και θα ξεσηκώνονταν τα Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για αθέμιτο ανταγωνισμό, με τόσες γυναίκες που… άφησε εγκύους η χάρη του αγίου – με το αζημίωτο, φυσικά, για τους μεσάζοντες αρχιμανδρίτες-εμβρυολόγους-γυναικολόγους.

Εσωτερικές κάμερες σε μοναστήρι που καταγράφουν και ήχο, από τις οποίες είδαμε να γεμίζουν «μύρο» τον σταυρό της μονής για να φαίνεται σαν να δακρύζει με πατσουλί, χρηματοκιβώτια, βία, σεξουαλικά όργια… Δεν μοιάζει και τόσο με ησυχαστήριο, πολύ περισσότερο με μοναστήρι, αλλά με βιομηχανία απάτης. Οι σχέσεις των μοναχών δεν μας αφορούν, είναι γεγονός ότι καταπιέζονται σεξουαλικά με δυσάρεστα αποτελέσματα, αυτά λίγο-πολύ συμβαίνουν παντού και είναι εσωτερικό «εταιρικό» ζήτημα της Εκκλησίας. Η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων δεν είναι (ακόμα) ποινικό αδίκημα, όμως η εκμετάλλευσή της μας αφορά όταν οδηγεί σε απάτη και απόσπαση χρημάτων – πολύ «μαύρο» χρήμα αποφέρουν τα περιφερόμενα λείψανα, κειμήλια κ.ά., άγια και θαυματουργά, υποτίθεται.

Το τι θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος είναι δικό του θέμα, όμως η Εκκλησία χωρίς την καλλιέργεια αυταπατών στους πιστούς δεν θα έχει λόγο ύπαρξης – ενδεχομένως ούτε η πολιτική. Από την Πολιτεία απαιτούμε όχι μόνο να διαλευκανθούν όλα αυτά τα εξωφρενικά, αλλά κυρίως να υπάρξει στο μέλλον έλεγχος –φορολογικός, ποινικός κ.ά.– σε ανάλογες δραστηριότητες, ανεξέλεγκτες σε βαθμό ασυδοσίας. Κατά τα άλλα, διασκεδάζουμε με απόψεις όπως του Μόρφου Νεόφυτου, αφού είναι «μια εποχή που δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις για να σκανδαλίσουν την πίστη των χριστιανών. […] Μετά τον εμβολιασμό, που ήταν μια φοβερή δοκιμή και τώρα γίνεται φρικτή για όσους έχουν εμβολιαστεί, και τα σκάνδαλα κληρικών ιδιαιτέρως αλλά και πολιτικών, και νομοσχέδια που γίνονται άνομα, είναι μια πολύ μεγάλη δοκιμασία της πίστης…» Ή του Λεμεσού Αθανάσιου: «Δυστυχώς τα σκάνδαλα πάντοτε υπάρχουν και αυτός που τα δημιουργεί είναι ο διάβολος, που βρίσκει αδύνατους ανθρώπους από εμάς […]. Σίγουρα λυπούμαστε για τα σκάνδαλα, θλιβόμαστε για τον σκανδαλισμό των πιστών, αλλά αυτοί οι πειρασμοί χρειάζονται πολλή προσευχή». Ώστε έτσι; Ο διάβολος και τα εμβόλια…

*Θαύμα, θαύμα! Ο φιλάνθρωπος Λευκορώσος επιχειρηματίας Zarenkov απεικονίζεται με όλη την οικογένειά του, σε τοιχογραφία εντός του ναού Αγίου Ανδρέα και πάντων των Ρώσων Αγίων, να προσφέρει τη χρυσή εκκλησία στον μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα. Ο ναός χτίστηκε με τα χρήματά του στο Επισκοπειό της Κύπρου. Θρονικός επίτροπος, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

[email protected]

Ελεύθερα, 24.03.2024