Πρόσφυγες θα δικαιούνται να κληρονομούν στα παιδιά τους τη χρήση τουρκοκυπριακών ακινήτων, για σκοπούς διαμονής (π.χ. οικίες) αλλά και επαγγελματικά υποστατικά, τη χρήση των οποίων μπορούν επίσης να νοικιάζουν ή να πουλούν.

Τα πιο πάνω περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο το οποίο έχει καταθέσει ενώπιον της Βουλής το υπουργείο Εσωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο καταγράφονται τα ακόλουθα:

«Οι εν λόγω τροποποιήσεις (της νομοθεσίας) περιλαμβάνουν νέες ρυθμίσεις που προωθούν την αναγνώριση/παραχώρηση δικαιωμάτων στους πρόσφυγες/κάτοχους τ/κ κατοικιών, καθώς και στις περιπτώσεις όπου αυτοί κατέχουν και αξιοποιούν τ/κ υποστατικά για επαγγελματική χρήση, για πάρα πολλά χρόνια, και μέσα από τη δραστηριότητα αυτή, έχουν καταβάλει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη της.

Ως τέτοια δικαιώματα αναφέρονται, «η κληρονομικότητα της άδειας χρήσης ή η πώληση της σε άλλους πρόσφυγες ή η υπεκμίσθωση της, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στις περιπτώσεις των υποστατικών που έχουν παραχωρηθεί για επαγγελματική χρήση».

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως «βασικός στόχος των τροποποιητικών των νομοσχεδίων είναι ο εξορθολογισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει την παραχώρηση των τ/κ περιουσιών από τον Κηδεμόνα καθώς και την διαχείριση τους από τους πρόσφυγες, κατά τρόπο ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αδιαβλητότητα των διαδικασιών παραχώρησης τους, η ισονομία μεταξύ των προσφύγων, καθώς και η πιο δίκαιη κατανομή τους μεταξύ του προσφυγικού κόσμου με βάση αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια».

«Εξίσου σημαντικό στοιχείο των νέων ρυθμίσεων», σύμφωνα πάντα με την εισηγητική έκθεση, «είναι η αναδιαμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης τ/κ περιουσιών που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές με μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, ώστε να επιτευχθεί μεγιστοποίηση των εσόδων του Ταμείου Τ/κ Περιουσιών, έσοδα τα οποία στη συνέχεια θα διοχετεύονται σε άλλα συναφή προγράμματα στήριξης των προσφύγων».

Τέλος, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις περιλαμβάνουν την εισαγωγή ρυθμίσεων για διάφορα ζητήματα που αφορούν στην παραχώρηση και διαχείριση των τ/κ περιουσιών και τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση. Η απουσία των νομοθετικών ρυθμίσεων αυτών, δημιουργεί ασάφειες και άλλες δυσκολίες/προβλήματα στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και δεν συντείνουν στην ομοιομορφία της πολιτικής και των διαδικασιών που εφαρμόζει ο Κηδεμόνας και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 19.3.2024, ενέκρινε το σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο και τους σχετικούς τροποποιητικούς Κανονισμούς και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εσωτερικών να τα καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, άνευ επαναφοράς του θέματος στο Συμβούλιο.