Απαγόρευση διεξαγωγής συναυλιών, δεξιώσεων, χρήσης ζωντανής μουσικής και γενικότερα του… κλάμπινγκ (clubbing) αλλά και απαγόρευση του πάρκινγκ εντός του glamping, ήτοι των κατασκηνώσεων πολυτελείας, προτείνει το Υφυπουργείο Τουρισμού για την επιχειρούμενη θεσμοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας τους.

Οι θέσεις του υφυπουργείου τέθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον ίδιο τον υφυπουργό Tουρισμού Κώστα Κουμή, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία εξέτασε ξανά το νομοσχέδιο για το θέμα, πριν αυτό προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη συνεδρίαση έγινε σαφές πως το κείμενο του νομοσχεδίου δεν θα αλλάξει και πως οι εισηγήσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού, όπως πιθανώς κι άλλες, θα ενσωματωθούν στο νομοθέτημα με τη μορφή τροπολογιών από πλευράς βουλευτών, κατά την ψήφισή του στην Ολομέλεια.

Ήδη, το Υφυπουργείο Τουρισμού απέστειλε και γραπτώς τις θέσεις του, προτείνοντας στην ουσία επτά αλλαγές στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, έφτασε στην Ολομέλεια του Σώματος πέρσι το καλοκαίρι, η οποία όμως αποφάσισε τελικά αναβολή της έγκρισης ή απόρριψης του.

Με την επανεξέταση του νομοσχεδίου, στόχος είναι αυτό μαζί με τους κανονισμούς που το συνοδεύουν και που τροποποιούν τον περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμο να βρεθεί στο προσεχές μέλλον ενώπιον της Ολομέλειας για τελικό ξεκαθάρισμα του ζητήματος.

Στόχος των εισηγήσεων του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι να αποφευχθεί με τη θεσμοθέτηση των κατασκηνώσεων πολυτελείας το ενδεχόμενο δημιουργίας δομών μόνιμης διανομής, να διασφαλιστεί η χρήση των χώρων που θα υπάρξουν από πελάτες μακροχρόνιας μίσθωσης αλλά και προστασία του περιβάλλοντος.

Για το τελευταίο, ο Κώστας Κουμής σε προηγούμενη παρέμβαση του στη Βουλή ενημέρωσε πως το Υφυπουργείο Τουρισμού, ως η Αρμόδια Αρχή, θα ζητήσει όπως κατά την ετοιμασία των πολεοδομικών σχεδίων ανάπτυξης «τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες και αυστηρά κριτήρια, σε σχέση με τους χώρους και τις περιοχές ανάπτυξης των εν λόγω καταλυμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος, η επίτευξη των στόχων του νομοσχεδίου, αλλά και η αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων όπως η άναρχη ανάπτυξη που ενδεχομένως εάν δεν τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες ίσως προκαλέσει συνθήκες υπερτουρισμού».

Γκλάμορους κάμπινγκ με μέτρο

Ο Κώστας Κουμής επανέλαβε την περασμένη Τρίτη πως είναι υπέρ των συγκεκριμένων αναπτύξεων, με μέτρο, όμως, και με σεβασμό στο περιβάλλον. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη οι συγκεκριμένες αναπτύξεις να μην βρίσκονται εντός ήδη αναπτυγμένων τουριστικών περιοχών. Υποστήριξε πως οι εισηγήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν στη Βουλή, εκφράζοντας την ευχή αυτές να υιοθετηθούν, θέλουν ακριβώς να διασφαλίσουν πως οι κατασκηνώσεις πολυτελείας, το γκλάμορους κάμπινγκ, όπως είπε,  θα γίνονται ορθά, στη βάση της φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει αυτού του είδους τις αναπτύξεις, που είναι η απόλαυση μοναδικών τοπίων στη φύση, μαζί με δόσεις πολυτέλειας.

Ο υφυπουργός  Τουρισμού σημείωσε επίσης ότι αυτού του είδους οι αναπτύξεις έχουν ως φιλοσοφία να αναπτύσσονται σε πολύ ξεχωριστά τοπία. Ανέφερε πως αυτού του είδους οι αναπτύξεις απευθύνονται κυρίως σε ταξιδιώτες με οικολογικές ευαισθησίες και πως οι εισηγήσεις του Υφυπουργείου κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τόσο στην Επιτροπή Εμπορίου όσο και σε δηλώσεις του με τη λήξη της συνεδρίασής της, ο κ. Κουμής ανέφερε πως μεταξύ των εφτά εισηγήσεων του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι να μην επιτρέπεται η στάθμευση αυτοκινήτων δίπλα από τις δομές του γκλάμορους κάμπινγκ, αλλά να υπάρχει συγκεκριμένος χώρος για πάρκινγκ μακριά από τις δομές.

Εισηγήσεις για περισσότερη άνεση

Πέραν της απαγόρευσης κυκλοφορίας ιδιωτικών αυτοκινήτων στις κατασκηνώσεις πολυτελείας το Υφυπουργείο Τουρισμού προτείνει κι άλλες αλλαγές στο νομοθέτημα προκειμένου να διασφαλιστεί περισσότερη άνεση και ιδιωτικότητα για όσους θα βρίσκονται εντός glamping. Οι εισηγήσεις στοχεύουν επίσης να αντιμετωπίσουν -όπως πληροφορούμαστε – καταστάσεις όπου μια ανάπτυξη τύπου glamping ενδέχεται να αλλάξει χρήση, αντικαθιστώντας τη διαμονή πελατών βραχυχρόνιας μίσθωσης, με πελάτες μακροχρόνιας μίσθωσης.

Σε σχέση με την απαγόρευση του πάρκινγκ, το υφυπουργείο προτείνει τροποποίηση συγκεκριμένου κριτηρίου που καταγράφεται στο νομοσχέδια και στα παραρτήματα του ώστε όλοι οι χώροι στάθμευσης του κατασκηνωτικού χώρου, πλην αυτών που αφορούν τα τροχοφόρα κατασκηνωτικά μέσα, να είναι συγκεντρωμένα σε έναν και μόνο χώρο βάσει της έγκρισης των αρμοδίων αρχών.

Προτείνεται, επίσης, η διαφοροποίηση άλλου κριτηρίου προκειμένου οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των κατασκηνωτικών καταλυμάτων να αυξηθούν από 10 μέτρα στα 20 μέτρα.

Επίσης το Υφυπουργείο Τουρισμού προτείνει τροποποίηση άλλης πρόνοιας του νομοσχεδίου προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι κατασκηνώσεις πολυτελείας  θα προσφέρουν «προσωρινή διαμονή». Η εν λόγω αναφορά στο νομοσχέδιο προτείνεται να διατυπωθεί ως εξής: «προσφέρουν κατ’ επάγγελμα προσωρινή διαμονή και διαθέτουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει αυτού και πληρούν τις προδιαγραφές όπως αυτές παρατίθενται στο Πρώτο Παράρτημα».

Εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού κατέγραψε στη Βουλή τη σημασία της συγκεκριμένης αλλαγής, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν εντός των κατασκηνώσεων μακροχρόνιοι ένοικοι.

Χωρίς μετρητές ρεύματος και νερού

Με άλλη τροποποίηση, το υφυπουργείο προτείνει την εμπλοκή όλων των αρμοδίων αρχών για τήρηση της νομοθεσίας, με εισήγηση όπως το άρθρο 13 του βασικού Νόμου, σημείο 3 (α) του νομοσχεδίου να διαμορφωθεί ώστε να προστεθεί μεταξύ άλλων η εξής πρόταση: «Νοείται ότι, το Υφυπουργείο Τουρισμού, με συντονισμένη επιτόπια επιθεώρηση όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών (Υφυπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Εσωτερικών, Αρμόδια Αδειοδοτούσα Τοπική Αρχή, Υπουργείο Υγείας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας), ελέγχει την τήρηση των όρων και υποχρεώσεων που επιβάλλονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των προνοιών οποιωνδήποτε κανονισμών εκδίδονται δυνάμει αυτού καθώς και της εν ατασκήνωσης πολυτελείας τύπου “glamping” τουλάχιστον μία φορά ανά έτος».

Για απαγόρευση της διεξαγωγής άλλων εκδηλώσεων στις κατασκηνώσεις πολυτελείας, το υφυπουργείο προτείνει την ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο της εξής νέας επιφύλαξης: «Νοείται ότι, ειδικά για την κατηγορία των κατασκηνώσεων πολυτελείας “glamping” απαγορεύεται, η παράλληλη διεξαγωγή/λειτουργία εντός αυτής, δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα, διεξαγωγή εκδηλώσεων/ δεξιώσεων/ συναυλιών, χρήση ζωντανής μουσικής, μακροχρόνιας διαμονής προσώπων κλπ». 

Με άλλη εισήγηση, προτείνεται αλλαγή συγκεκριμένου κριτηρίου, του 1.16, ώστε να διαμορφωθεί ως εξής: «Για την εξασφάλιση του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος EU ECOLABEL παρέχεται χρονική περίοδος 24 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της (πρώτης) άδειας λειτουργίας. Στην συνέχεια το εν λόγω Σήμα θα πρέπει να ανανεώνεται ανελλιπώς και να είναι σε ισχύι, χωρίς μεταβατική περίοδο, ανεξαρτήτως αλλαγής του επιχειρηματία».

Τέλος, για αποφυγή μετατροπής των κατασκηνώσεων πολυτελείας σε χώρους μόνιμης διανομής, προτείνεται όπως προστεθεί απαγορευτικό κριτήριο ότι «απαγορεύεται η τοποθέτηση στα καταλύματα διαμονής πελατών της κατασκήνωσης πολυτελείας “glamping”, μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και μετρητών παροχής νερού».