Το θέμα της κατάταξης των τουριστικών κατασκηνώσεων και της δημιουργίας κατασκηνώσεων πολυτελείας, τύπου Glamping, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, μετά από μια μακρά ανάπαυλα έξι μηνών περίπου.

Όπως διευκρινίστηκε, τα σχετικά νομοθετήματα για νέο πλαίσιο κατάταξης και λειτουργίας των κατασκηνώσεων εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την απόφαση που έλαβε το Σώμα για αναβολή της ψήφισής τους πέρσι τον Ιούλιο και αποφασίστηκε να  παραμείνουν εκεί χωρίς να επανέλθουν για συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου προκειμένου να τεθούν προς ψήφιση.

Στο πλαίσιο αυτό, όμως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής κοινοποίησε στη Βουλή την πρόθεσή του για μια τελική ενημέρωση και διαβούλευση με την Επιτροπή Εμπορίου για τυχόν αλλαγές στο νομοσχέδιο και τους κανονισμούς που βρίσκονται για το θέμα των κατασκηνώσεων στην Ολομέλεια. Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Χατζηγιάννης, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, εφόσον υπάρξει συναντίληψη για το θέμα, τυχόν αλλαγές θα ενσωματωθούν στο νομοθέτημα με τη μορφή τροπολογιών από την ίδια την Επιτροπή Εμπορίου.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναμένεται σύντομα η παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού στη Βουλή για συζήτηση με την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και ακολούθως την τύχη του νομοθετήματος θα κρίνει η Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζουμε ότι σχετικό νομοσχέδιο για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας είχε καταθέσει και ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, το οποίο απορρίφθηκε, μετά από ισοψηφία στη Βουλή, το καλοκαίρι του 2022.

Ακολούθησε, όμως, η κατάθεση νέου νομοσχεδίου και κανονισμών για την κατάταξη των τουριστικών κατασκηνώσεων σε τάξεις (ήτοι πολυτελείας, Α’ τάξης, Β’ τάξης και άνευ τάξης) και για ρύθμιση της δημιουργίας και λειτουργίας των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping» που βρέθηκαν ξανά και στην Ολομέλεια του Σώματος, η οποία τον Ιούλιο του 2023 αποφάσιζε την αναστολή του θέματος, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξουν άλλες εξελίξεις.

Πάντως, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υφυπουργείου Τουρισμού τον Νοέμβριο, ο Κώστας Κουμής απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας, αλλά και για τα επισκέψιμα αγροκτήματα, ζήτησε τα σχετικά νομοσχέδια να προχωρήσουν, εκφράζοντας την άποψη πως πρόκειται για προϊόντα που τα έχει ανάγκη ο τουρισμός και τα οποία θα ενισχύσουν τις προσπάθειες που γίνονται για να προσφέρουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.