Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες και οι αιχμές μεταξύ της Κυβέρνησης και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων σε σχέση με το τελευταίο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας, ύψους €35 εκατ., που εανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ σήκωσαν το γάντι που έριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είχε δηλώσει το απόγευμα της Πέμπτης πως «η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία».

Ο ΔΗΣΥ επικέντρωσαι τις επικρίσεις του στη διαπίστωση ότι τα μέτρα είναι μικρής διάρκειας και ανεπαρκή.

Πιο αυστηρό εμφανίστηκε το ΑΚΕΛ, το οποίο υποστήριξε πως οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν πως η έγνοια του είναι η επικοινωνιακή του εικόνα.

Από πλευράς του, το ΔΗΚΟ προειδοποίησε πως αν εισακουστούν οι φωνές του λαϊκισμού, απλά θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την χώρα στη χρεοκοπία. Παρέμβαση στην κόντρα έκαναν και οι Οικολόγοι, υποστηρίζοντας πως ο Πρόεδρος χρησιμοποιεί μπανάλ επιχειρήματα, εννοώντας τη δήλωση για τα κοινωνικά παντοπωλεία.

ΔΗΣΥ: Μέτρα μιας πνοής

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, σημείωσε πως η Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί πως οι συνθήκες στην οικονομία δεν είναι στατικές και ότι σήμερα διαφέρουν αρκετά σε σύγκριση με πριν από λίγα χρόνια.

«Για παράδειγμα, μέχρι πριν από 2 χρόνια είχαμε πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ σήμερα έχουμε το ακριβώς αντίθετο. Το ίδιο έχουμε και για τις τιμές τροφίμων και ενέργειας» πρόσθεσε. Επισήμανε πως το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να αυξηθούν περαιτέρω τα έσοδα του κράτους αλλά να κρατηθεί στις σωστές ράγιες ο παραγωγικός ιστός, τη μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να συνεχίσουν να παράγουν θέσεις εργασίας και μελλοντικά έσοδα για το κράτος.
«Αν πληγούν ανεπανόρθωτα η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε μεσοπρόθεσμα θα μειωθούν και τα έσοδα του κράτους» τόνισε ο κ. Κουλλά.

ΑΚΕΛ: Δεν ξέρει τι βιώνουν οι πολίτες

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμά επισήμανε πως οι αντιδράσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι έγνοια του και πάλι είναι η επικοινωνιακή του εικόνα και ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η μεγάλη μερίδα της κοινωνίας από την ακρίβεια, από τα αυξημένα επιτόκια, τα απλησίαστα ενοίκια, την τιμή του ρεύματος και των καυσίμων. Σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδης δεν διαθέτει και δεν προτίθεται να καταρτίσει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας, αφήνουν εντελώς εκτός των όποιων μέτρων τη μεσαία τάξη του τόπου και αρνείται να προχωρήσει σε μέτρα που έλαβαν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών και των εταιριών ενέργειας.

ΔΗΚΟ: Φωνές λαϊκισμού και χρεωκοπία

Απάντηση στις επικρίσεις από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έδωσε το ΔΗΚΟ, το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστήριξε πως απαιτείται ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη στοχευμένη και γενναία στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

«Αυτή ακριβώς την ισορροπία διασφαλίζουν τα πακέτα μέτρων της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη τους πρώτους δεκατρείς μήνες της θητείας της, συνολικού κόστους €300 εκατ.» σημειώνει. Το ΔΗΚΟ προειδοποιεί πως αν εισακουστούν οι φωνές του λαϊκισμού, «απλά θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία, όπως είχε γίνει το 2012, λόγω της αλόγιστης παροχολογίας της περιόδου 2008-2012».