Πιο αποδοτική καθίσταται η διαδικασία διερεύνησης των πειθαρχικών παραπτωμάτων από μέλη του εναλλάξιμου προσωπικού ή από εργαζόμενους που υπηρετούν με απόσπαση, σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στο Δημόσιο στις αρχές του μήνα.

Συγκεκριμένα, αν καταγγελθεί στην αρμόδια αρχή ή υποπέσει στην αντίληψή της πως εργαζόμενος έχει διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα, οφείλει να διασφαλίσει πως θα διεξαχθεί συνοπτική έρευνα, αν το παράπτωμα είναι από αυτά που μπορούν να εκδικαστούν. Αξίζει να σημειωθεί πως η αρμόδια αρχή για το εναλλάξιμο προσωπικό είναι ο υπουργός Οικονομικών, ενώ και τους υπαλλήλους που βρίσκονται υπό το καθεστώς απόσπασης είναι ο υπουργός/υφυπουργός, καθώς και προϊστάμενος ανεξάρτητου γραφείου ή υπηρεσίας, στα οποία υπηρετούν και όχι στα υπουργεία που ανήκουν οργανικά.

Συνεπώς, βάσει της νέας διαδικασίας για τη διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων, θα ορίζεται ερευνώντας λειτουργός από το Υπουργείο, Υφυπουργείο, ανεξάρτητο γραφείο ή υπηρεσία όπου ο κυβερνητικός υπάλληλος υπηρετεί και από το οποίο θα αναλαμβάνονται και όλες οι αρμοδιότητες της αρμόδιας αρχής.

Στο μεταξύ, σε σχέση με την εκδίκαση των συνοπτικών πειθαρχικών παραπτωμάτων, σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο, η αρμόδια αρχή έχει τη δυνατότητα να εκχωρεί την εξουσία της για εκδίκαση των συγκεκριμένων παραπτωμάτων. Η ίδια διαδικασία θα ισχύει και για την επιβολή των πειθαρχικών ποινών, σε οποιοδήποτε λειτουργό που είναι ανώτερου βαθμού από τον ενδιαφερόμενο ή εμπλεκόμενων υπάλληλο, χωρίς να σημαίνει αυτό κατ΄αναγκη σε ανώτερο λειτουργό όπως ίσχυε με την προηγούμενη νομοθεσία.

Σημειώνεται πως η διαδικασία διερεύνησης πειθαρχικών παραπτωμάτων εναλλάξιμου προσωπικού ή εργαζόμενων που υπηρετούν με απόσπαση, η οποία άρχισε πριν από τις 8 Μαρτίου, οπότε εφαρμόστηκε το νέο νομικό πλαίσιο, αυτή και συνεχίσει και θα ολοκληρωθεί στη βάση των προνοιών της βασικής νομοθεσία.

Θα γίνεται ενημέρωση

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), με την έναρξη της διερεύνησης πειθαρχικού παραπτώματος εναλλάξιμου προσωπικού ή αποσπασμένου προσωπικού, η αρμόδια αρχή δηλαδή το Υπουργείο/ Υφυπουργείο κλπ στα οποία υπηρετούν οι υπό διερεύνηση υπάλληλοι θα πρέπει να ενημερώνει σχετικά το ΤΔΔΠ καθώς το Υπουργείο, Υφυπουργείο ή ανεξάρτητο γραφείο ή υπηρεσία όπου οι υπάλληλοι ανήκουν οργανικά. Καταλήγοντας, το ΤΔΔΠ παραθέτει και στους σχετικούς κανονισμούς που αφορούν τη Δημόσιας Υπηρεσίας, υποδεικνύοντας ότι σε περίπτωση που διατάσσεται έρευνα πειθαρχικού αδικήματος ή ασκείται ποινική δίωξη εναντίον υπαλλήλου η αρχίζει αστυνομική έρευνα εναντίον του με σκοπό την ποινική δίωξη του θα πρέπει να ενημερώνεται έγκαιρα η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και να υποβάλλονται σε αυτή τα σχετικά στοιχεία με τις απόψεις τις αρμόδιας αρχής έτσι ώστε η ΕΔΥ να μπορεί να εξετάσει σε κάθε περίπτωση κατά πόσο το δημόσιο συμφέρον απαιτεί ο υπάλληλος να τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΥ, από το 2018 μέχρι το 2022 έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή ποινές σε 30 κυβερνητικούς υπαλλήλους.