Τη χρυσή τομή φαίνεται πως κατάφεραν να βρουν τα συγκυβερνώντα κόμματα, ώστε να επιχειρήσουν με πρόταση νόμου να διευκολύνουν τη διαχείριση προβλημάτων που προκλήθηκαν σε υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες από το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Στόχος του νέου συστήματος αξιολόγησης ήταν να μπει φραγμός στις ισοπεδωτικές αξιολογήσεις, ώστε να μην βαθμολογούνται όλοι οι εργαζόμενοι με το απόλυτο δέκα, ως εξαίρετοι. Η νέα διαδικασία προβλέπει την αξιολόγηση των εργαζομένων με βάση την παραγωγικότητα, την ακαδημαϊκή μόρφωση και τα προσόντα τους.

Στην πράξη, όμως, προκλήθηκε σωρεία προβλημάτων, καθώς, όπως υποστηρίζουν πολλοί υπάλληλοι, δεν τηρήθηκε ένα ενιαίο μέτρο κρίσης και αξιολόγησης. Σύμφωνα με τους παραπονούμενους, κάποιοι αξιολογητές βαθμολόγησαν τους υπαλλήλους αυστηρά και άλλοι με επιείκεια.

Με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη, ετοιμάστηκε πρόταση νόμου, με την οποία αναθεωρείται η βαρύτητα που θα έχουν τα τέσσερα κριτήρια επιλογής για προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσίας κατά το 2024 και το 2025, ενώ από το 2026 θα επανέλθουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις ως προς την αξιολόγηση.

Την πρόταση νόμου, η οποία θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, υπογράφουν επίσης ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ και ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ, ενώ είναι πιθανό να συνυπογράψουν τελικά και άλλα κόμματα.

Η σημερινή νομοθεσία

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, από το 2024 και εντεύθεν η βαρύτητα των κριτηρίων επιλογής για προαγωγή διαμορφώνεται ως εξής:

  • Από 0 έως 45 μονάδες προσμετρά η αξιολόγηση απόδοσης υποψηφίων με βάση τον βαθμό στην ετήσια υπηρεσιακή έκθεση του έτους 2023 για προαγωγές εντός του 2024, στις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις των ετών 2023 και 2024 για προαγωγές εντός του 2025 και του μέσου όρου της βαθμολογίας των ετήσιων υπηρεσιακών εκθέσεων των τριών τελευταίων ετών για προαγωγές εντός το 2026 και εντεύθεν.
  • Από 0 έως 15 μονάδες προσμετρά η σύσταση προϊστάμενου.
  • Από 0 έως 20 μονάδες θα προσμετρά η πρόσθετη πείρα.
  • Από 0 έως 20 μονάδες θα μετρούν τα επιπρόσθετα προσόντα.

Τι θα ισχύσει για το ’24

Με την πρόταση νόμου των βουλευτών, τα κριτήρια θα αναθεωρηθούν για φέτος και για το 2025, ώστε να προσμετρά λιγότερο η βαθμολογία για την αξιολόγηση των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα, για τις προαγωγές που θα γίνουν εντός του 2024 η βαρύτητα των κριτηρίων προτείνεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Από 0 έως 15 μονάδες θα προσμετρά η αξιολόγηση για την απόδοση των υποψηφίων με βάση τον βαθμό στην ετήσια υπηρεσιακή έκθεση του 2023.
  • Από 0 μέχρι 25 μονάδες θα προσμετρά η σύσταση του προϊστάμενου.
  • Από 0 μέχρι 30 μονάδες θα προσμετρά η πρόσθετη πείρα.
  • Από 0 μέχρι 30 μονάδες θα προσμετρούν τα πρόσθετα προσόντα.

Η ρύθμιση για το 2025

Η βαρύτητα των κριτηρίων για τις προαγωγές του 2025 αναθεωρείται, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, ως εξής:

  • Από 0 έως 30 μονάδες θα προσμετρά η αξιολόγηση για την απόδοση των υποψηφίων με βάση τον βαθμό στις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις του 2023 και 2024.
  • Από 0 έως 20 μονάδες θα προσμετρά η σύσταση του προϊστάμενου.
  • Από 0 έως 25 μονάδες θα έχει βαρύτητα η πρόσθετη πείρα.
  • Από 0 έως 25 μονάδες θα βαθμολογούνται τα πρόσθετα προσόντα.

Τι θα εφαρμόζεται από το ’26

Για προαγωγές εντός του 2026 και εντεύθεν τα κριτήρια θα έχουν ξανά την εξής βαρύτητα:

  • Από 0 έως 45 μονάδες, θα υπολογίζεται η αξιολόγηση απόδοσης υποψηφίων με βάση τον μέσο όρο της βαθμολογίας των ετήσιων υπηρεσιακών εκθέσεων των τριών τελευταίων ετών.
  • Από 0 έως 15 μονάδες θα προσμετρά η σύσταση προϊσταμένου.
  • Από 0 έως 20 μονάδες θα βαθμολογείται η πρόσθετη πείρα.
  • Από 0 έως 20 μονάδες θα προσμετρούν τα πρόσθετα προσόντα.

Επιβεβλημένες οι αλλαγές, λένε οι εισηγητές

Ουσιαστικά, με την πρόταση νόμου αλλάζει η μοριοδότηση στα κριτήρια που αφορούν την αξιολόγηση της απόδοσης των υποψηφίων για τη διετία ’24-’25, δηλαδή στη σύσταση του προϊσταμένου, στην πρόσθετη πείρα και στα πρόσθετα προσόντα. Έμμεσα η πρόταση νόμου υιοθετεί μέρος των εισηγήσεων που είχαν θέσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος.
Όπως αναφέρουν οι εισηγητές της πρότασης, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να επιτευχθεί ομαλή μετάβαση στο νέο περιβάλλον αξιολόγησης, χωρίς να αλλάζουν η φιλοσοφία και ο γενικότερος στόχος της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», με την πρόταση νόμου συμφωνεί η Κυβέρνηση, καθώς κρίνεται ότι δεν αλλάζει τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.