Ενδείξεις ότι στη σημερινή, πέμπτη κατά σειρά, συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου με τους κοινωνικούς εταίρους θα υπάρξει κατάληξη στον διάλογο για το θέμα της στελέχωσης της αγοράς εργασίας και για το ζήτημα των ξένων εργατών αφήνουν οι προφορικές και γραπτές τοποθετήσεις συντεχνιών και εργοδοτικών οργανώσεων γύρω από την πρόταση που κατάθεσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», η πρόταση του υπουργού Εργασίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει την περαιτέρω εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στις διαδικασίες αδειοδότησης ξένου προσωπικού, δεν απορρίφθηκε από καμία πλευρά, παρά τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν και δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει η υπογραφή σχετικής συμφωνίας – πλαίσιο γύρω από το ζήτημα.

Τις πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας ενισχύει και το πρόγραμμα του υπουργού Εργασίας που δημοσιεύτηκε για τη σημερινή του συνάντηση «με τις ηγεσίες των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με αντικείμενο την συνεργασία για την στελέχωση της αγοράς εργασίας». Όχι μόνο γιατί για πρώτη φορά γνωστοποιείται και επίσημα η συνάντηση γύρω από το ζήτημα αλλά και επειδή αυτή, βάσει του προγράμματος του υπουργού, θα διαρκέσει μόλις 45 λεπτά περίπου και θα ακολουθήσουν και δηλώσεις του κ. Παναγιώτου, κοντά στις 10 το πρωί.

Εν ολίγοις, φαίνεται πως όλα είναι πλέον σχεδόν συμφωνημένα για το ζήτημα, βάσει της πρότασης που κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός για το θέμα. Πρόταση που όπως πληροφορούμαστε αφορά τρία σημεία, προβλέποντας συγκεκριμένα τα εξής:

Την αναβάθμιση της επιτροπής παρακολούθησης της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών, η οποία θα ενημερώνεται για όλα τα αιτήματα για άδειες ξένου προσωπικού.
⦁ Στη βελτίωση του πλαισίου συνθηκών διαβίωση των ξένων εργαζομένων με τη διαμόρφωση, μέσα από διάλογο, προτύπων κατάλληλης στέγασής τους.
⦁ Στη συνέχιση του διαλόγου για επικαιροποίηση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών.


Το πρώτο αλλά και το τρίτο σημείο της πρότασης φαίνεται να ικανοποιεί κυρίως το συνδικαλιστικό κίνημα, που ως γνωστόν αντέδρασε έντονα στη νέα στρατηγική που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το δεύτερο σημείο που αφορά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ξένων εργαζομένων, όπως προκύπτει από την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, φαίνεται να αφήνει ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές, ενδεχομένως περισσότερο τις εργοδοτικές οργανώσεις, που εδώ και καιρό έθεσαν θέμα μεγαλύτερης αποκοπής από το μισθό των ξένων εργαζομένων για σκοπούς στέγασης, λόγω της αύξησης των ενοικίων που παρατηρείται εδώ και καιρό παγκύπρια.
Κι αυτό γιατί η πρόταση του υπουργείου προβλέπει μεν να προσδιοριστεί μέσω διαλόγου να διαμορφωθούν κατάλληλα πρότυπα για τις συνθήκες διαβίωσης των ξένων εργαζομένων, σε συνδυασμό, όμως και με την διαφοροποίηση του ποσοστού αποκοπής από τον καταβαλλόμενο μισθό – των ξένων εργαζομένων – για την παροχή δωρεάν στέγασης, που σήμερα ανέρχεται στο 10% βάσει της στρατηγικής. Άλλο 15% βάσει της στρατηγικής μπορεί να αποκόπτει σήμερα ο εργοδότης, εφόσον προσφέρει δωρεάν διατροφή.