Επισημοποιήθηκε τα τελευταία 24ωρα το αδιέξοδο στις απευθείας διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς οι συντεχνίες ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ ζήτησαν με επιστολή τους στο Υπουργείο Εργασίας να μεσολαβήσει και να παρέμβει για τη διαφορά.

Η πιο πάνω εξέλιξη ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς από την πρώτη επαφή που είχαν οι συντεχνίες με τους ξενοδοχειακούς συνδέσμους ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ φάνηκαν οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές για ανανέωση της σύμβασης στον κλάδο, που έληξε στο τέλος του 2023.

Μάλιστα, ο ΣΤΕΚ αποχώρησε εδώ και κάποιο καιρό από τις διαπραγματεύσεις, θεωρώντας πως τα αιτήματα που κοινοποιήθηκαν στην εργοδοτική πλευρά από το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορούσαν να αποτελέσουν ούτε καν βάση για διάλογο, χαρακτηρίζοντας τα με δημόσιες παρεμβάσεις αξιωματούχων του εξωπραγματικά.

Την ίδια ώρα, κάποιες συναντήσεις που ακολούθησαν με τις συντεχνίες και με τον ΠΑΣΥΞΕ απλώς κατέδειξαν, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, «την άτεγκτη στάση της εργοδοτικής πλευράς για συμφωνία».

Ενόψει των πιο πάνω, οι συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και της ΣΕΚ με κοινή τους επιστολή προς τη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου δηλαδή, κοινοποίησαν το αδιέξοδο στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ζητώντας τη μεσολάβηση του Υπουργείου.

Πρόβλημα και στην Οικοδομική

Σημειώνεται ότι ενώπιον της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας βρίσκεται για μεσολάβηση και για ανανέωση και η δεύτερη από τις δύο, μόλις, μεγάλες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις του τόπου, αυτή της οικοδομικής βιομηχανίας.
Η συλλογική σύμβαση στις οικοδομές έχει λήξει από τον Μάιο του 2022 και προκειμένου εργοδότες και συντεχνίες να τα βρουν έχουν ήδη γίνει σειρά χωριστών και κοινών συναντήσεων στο Υπουργείο Εργασίας, χωρίς για την ώρα, όμως, να υπάρξει συμφωνία, παρά την εμπλοκή στη διαφορά και του Υπουργού Εργασίας. Ο οποίος καλείται, πλέον, όχι μόνο να βρει συγκλίσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το θέμα των ξένων εργατών, αλλά και να παρέμβει πυροσβεστικά, προκειμένου να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη και για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία και στις οικοδομές, που καλύπτουν χιλιάδες εργαζόμενους.

«Να κατοχυρώνονται»

Σημειώνουμε ότι πέραν των μισθολογικών αυξήσεων και της επαναφοράς δικαιωμάτων που ζητούν οι συντεχνίες για ανανέωση των συμβάσεων στους δύο κλάδους, ως αποτέλεσμα και της παρατηρούμενης ανάπτυξης, αγκάθι για συμφωνία είναι και το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για περαιτέρω νομική κατοχύρωση των όσων συμφωνούνται στις κλαδικές συμβάσεις – ήδη υπάρχουν νομοθετήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και για τους δύο κλάδους – προκειμένου να διασφαλίζονται ίδια μίνιμουμ δικαιώματα για το σύνολο των εργαζομένων αλλά και αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Με τις συντεχνίες να προτάσσουν προς αυτήν την κατεύθυνση και την οδηγία της ΕΕ για επαρκείς κατώτατους μισθούς, που υπαγορεύει στήριξη του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών συμβάσεων.