Την εκκίνηση της προετοιμασίας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση εκτιμάται ότι σηματοδοτεί η επόμενη εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί και επίσημα στους κοινωνικούς εταίρους η αναλογιστική μελέτη του 2023 για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η επίσημη και αναλυτική παρουσίαση της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης του ΤΚΑ θα γίνει στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα, υπό την προεδρία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου.

Σημειώνεται ότι ήδη οι κοινωνικοί εταίροι είχαν μια πρώτη ενημέρωση για την αναλογιστική μελέτη, στο πλαίσιο των συζητήσεων που υπήρξαν για διαφοροποίηση της αναλογιστικής μελέτης του 12% – συζητήσεις που θα εκτιμάται ότι θα καταλήξουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εντούτοις, όπως πληροφορείται ο «Φ», ο υπουργός Εργασίας, στο πλαίσιο και της διαφάνειας και της καλύτερης προετοιμασίας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025, επιθυμεί να υπάρξει εκτενέστερη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων για τα συμπεράσματα της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης του ΤΚΑ που δείχνουν, όπως γράψαμε ξανά, πως η βιωσιμότητα του Ταμείου διασφαλίζεται μέχρι και το 2080.

Στο ίδιο πλαίσιο η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ θα παρουσιαστεί και σε συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη, την επομένη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ εδώ και κάποιες μέρες ο Γιάννης Παναγιώτου φαίνεται να επικοινώνησε με την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής προκειμένου η μελέτη να παρομοιαστεί και στα μέλη της.

Ήδη η μελέτη έχει προωθηθεί και επίσημα στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο όπως το ίδιο ανακοίνωσε το οποίο μάλιστα με δημόσια ανακοίνωσή του σχολίασε σημεία της.

Βάση για τη μεταρρύθμιση

Η τελευταία αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι γιατί από αυτήν προκύπτουν δυσμενή συμπεράσματα για το Ταμείο, αλλά επειδή θα αποτελέσει στην ουσία τη βάση για την εξαγγελθείσα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Κι αυτό γιατί η επόμενη αναλογιστική μελέτη για το Ταμείο θα είναι έτοιμη πλέον το 2026, διεξάγεται κάθε τρία χρόνια βάσει σχετικής νομοθεσίας. Ως εκ τούτου, πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας είναι η πληρέστερη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων για τη μελέτη αφού η φετινή χρονιά είναι χρονιά προετοιμασίας της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, που έχει όπως αναφέραμε ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2025, όταν θα προωθηθούν σχετικά νομοσχέδια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Bιωσιμότητα

Η αναλογιστική μελέτη, βάσει πάντως των όσων αναφέρθηκαν το τελευταίο διάστημα από τον υπουργό Εργασίας αλλά και από τον αναλογιστή του Ταμείου, τον Κώστα Σταυράκη, επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ταμείου, έως και το 2080, χωρίς την ανάγκη αύξησης των εισφορών, πέραν των όσων προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και χωρίς την ανάγκη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης πέραν του 65ού έτους της ηλικίας.

Αυτό εν πολλοίς οφείλεται και στην ενίσχυση του Ταμείου από τις εισφορές ξένων εργαζομένων.

Εντούτοις η μελέτη φαίνεται όπως γνωστοποίησε και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο να τονίζει την ανάγκη διαφοροποίησης και αλλαγής της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου, όσον αφορά και το «αποθεματικό» του που αποτελεί στην ουσία χρέος της κυβέρνησης προς το ΤΚΑ. Αποθεματικό, πάντως, που βάσει και της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης δεν θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι και το 2062 αφού μέχρι τότε και συγκεκριμένα μέχρι και το 2061 τα έσοδα του Ταμείου υπολογίζεται να είναι αρκετά για να καλύψουν τις δαπάνες του.