Μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης στη φορολογία και την ενέργεια παρουσίασε σήμερα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

«Οι εξελίξεις στην περιοχή μας είναι δραματικές. Είναι προφανές ότι στη Μέση Ανατολή εισερχόμαστε σε μια περίοδο με άγνωστες συνέπειες για τον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και συγκεκριμένα για την περιοχή μας: συνέπειες γεωπολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές. Η χώρα μας επηρεάζεται άμεσα από τα γεγονότα… Αν, όμως, τα πράγματα χειροτερέψουν, πρέπει να έχουμε σχέδιο δράσης», ανέφερε μεταξύ άλλων προτού παρουσιάσει τις προτάσεις του ΔΗΣΥ.

Ξεκαθάρισε ότι χρειαζόμαστε μόνιμες πολιτικές που να στηρίζουν στοχευμένα τη μεσαία τάξη, με έμφαση τις οικογένειες με παιδιά, καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι υπέρ της μονιμοποίησης έκτακτων μέτρων, αλλά υπέρ ενναλακτικών μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που να έχουν μακροπρόθεσμο όφελος για το σύνολο της οικονομίας. 

«Η εμπειρία έδειξε ότι η σταδιακή και προσεκτική παραχώρηση κινήτρων, οι επενδύσεις υψηλής απόδοσης και η στοχευμένη φορολογική ελάφρυνση δεν μειώνουν τα κρατικά έσοδα, αλλά οδηγούν σε αύξησή τους», πρόσθεσε. Πιο κάτω τα μέτρα που προτείνει:

  • Μέτρα φοροελάφρυνσης και κοινωνικής πολιτικής

Καμία νέα φορολογική επιβάρυνση στους πολίτες και στις επιχειρήσεις δεν πρέπει να επιβληθεί. Αντίθετα, έχουμε ήδη προτείνει μια στοχευμένη φορολογική ελάφρυνση για τις οικογένειες μεσαίου εισοδήματος που ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι χαμηλόμισθος.

Πιστεύουμε επίσης ότι απαιτείται μια στοχευμένη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, με έμφαση στο επίδομα τέκνου και στη φοιτητική χορηγία. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται:

– Αύξηση της στήριξης κυρίως για όσους έχουν δύο παιδιά και άνω.

– Αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στη βάση του πληθωρισμού της τελευταίας τριετίας για να στηριχθούν περισσότερες οικογένειες μεσαίου εισοδήματος.

  • Μείωση του κόστους ενέργειας και καυσίμων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ενθάρρυνση επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας για κατοικίες και για επιχειρήσεις:

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις παλαιές κατοικίες καθώς επίσης και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που η οικονομική τους δραστηριότητα είναι εντάσεως ενέργειας. Όπως για παράδειγμα εργοστάσια, μεταποιητικές βιομηχανίες, τουριστικές μονάδες κ.α’.

Ταυτόχρονα απαιτείται ειδικός σχεδιασμός για την ενθάρρυνση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε παλαιά διαμερίσματα που σήμερα δεν μπορούν να ευνοηθούν. Τα κίνητρα σε οικίες και διαμερίσματα θα πρέπει να είναι αναλόγως της σύνθεσης της οικογένειας καθότι αυτό συνδέεται απόλυτα με το ύψος της κατανάλωσης.

Περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μεγαλύτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, στις οικογένειες με παιδιά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης. Επίσης ειδικός σχεδιασμός χρειάζεται για αυτό-παραγωγή από τους γεωργούς μας.

Μείωση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση διαδικασιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Επίσης χρειάζεται η άμεση χωροθέτηση περιοχών για παραγωγή ΑΠΕ, κάτι που εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

 Βελτίωση του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για όλους», με έμφαση στις πολυμελείς οικογένειες καθώς και για τις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, με δικαίωμα αποπληρωμής σε περισσότερα έτη αντί με σταθερό ποσό €150 τη διμηνία. Το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» θα πρέπει να γίνει πραγματικά για όλους και όχι για λίγους.

Ενθάρρυνση των επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας

-Να προχωρήσει επιτέλους ο σχεδιασμός για ένα κεντρικό σύστημα αποθήκευσης. 

-Ενθάρρυνση για αποθήκευση ενέργειας από υφιστάμενα εμπορικά συστήματα ΑΠΕ.

– Οι νέες επενδύσεις σε εμπορικά συστήματα ΑΠΕ να συνοδεύονται υποχρεωτικά με μια ελάχιστη αποθήκευση ενέργειας.

– Κίνητρα για αποθήκευση ενέργειας σε επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης.

– Άμεση και επιθετική επέκταση του δικτύου της ΑΗΚ για να μπορεί να απορροφήσει περισσότερη πράσινη ενέργεια.

– Μεγαλύτερη διείσδυση της ΑΗΚ στις ΑΠΕ και περισσότερες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας.

Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στις μεταφορές

-Περαιτέρω ενθάρρυνση φέτος και τα επόμενα χρόνια για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Όσο αφορά τα νοικοκυριά ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις οικογένειες με παιδιά, με κλιμάκωση της στήριξης αναλόγως του αριθμού των τέκνων.

-Επιτάχυνση των επενδύσεων και κίνητρα για δημόσιες υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κάτι στο οποίο έχουμε καθυστερήσει.

-Κίνητρα απόσυρσης παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων. Εκτός από τα ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να δούμε μεταβατικές δράσεις ώστε να πετύχουμε πιο γρήγορη μείωση της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων.