Καθόρισε τα τρία προβλήματα που αντιμετωπίζει η υλοποίηση του έργου για την ψηφιακής μετάβαση ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού.

Ο Υφυπουργός σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ υπέδειξε την επικρατούσα κουλτούρα ως ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει στην υλοποίηση της ψηφιακής μετάβασης. «Ως Κυβέρνηση ζούμε με την πεποίθηση ότι ο κόσμος ο δικός μας είναι ιδιαίτερος, πολύ πιο πολύπλοκος από ό,τι οποιουδήποτε άλλου. Και μέσα από αυτή την πεποίθηση λειτουργούμε, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε συστήματα. Αυτό δημιουργεί μια κουλτούρα που δικαιολογεί την καθυστέρηση ή τη χρήση μη βέλτιστων πρακτικών», ανέφερε.

Αντίθετα, είπε, «αν δεχτούμε, που οφείλουμε να δεχτούμε, ότι κι εμείς είμαστε ένας οργανισμός που έχει πελάτες και μάλιστα τους πιο απαιτητικούς πελάτες, όλους τους πολίτες και όλες τις επιχειρήσεις του τόπου, τότε θα αντιληφθούμε και θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση να χρησιμοποιήσουμε μεθοδολογίες, τεχνολογίες, εργαλεία και να είμαστε εξίσου αποδοτικοί με οποιονδήποτε άλλο οργανισμό. Αυτή είναι και η φιλοσοφία μου και προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζουμε», σημείωσε.

Ένα δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζει, είπε, έχει να κάνει με τις διαδικασίες επιλογής συστημάτων, τις διαδικασίες προσφορών. «Όντως, συστήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το e-justice, πήραν πάρα πολύ χρόνο να επιλεγούν, δύο με τρία χρόνια στην καλύτερη περίπτωση, ενώ υπάρχει και η διαδικασία των προσφυγών, που καθυστερεί την κατακύρωση προσφορών», ανέφερε, σημειώνοντας ότι όλα αυτά, είναι παθογένειες που πρέπει να αλλάξουμε.

Ανέφερε ότι βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση από το Γενικό Λογιστήριο και την Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων ως προς την προσπάθεια να απλοποιηθούν και να τυποποιηθούν οι διαδικασίες. «Θα ξεκινήσει έργο υπό την εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου, στο οποίο θα είναι μαζί μας και ο Παγκύπριος Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), για να ακούσουμε τις απόψεις τους για να απλοποιήσουμε και να βελτιώσουμε τις διαδικασίες», είπε.

Το τρίτο σημείο, στο οποίο αναφέρθηκε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι χρειάζεται «να οργανωθούμε καλύτερα, να έχουμε πιο σωστή δομή ως υπηρεσίες πληροφορικής, να στελεχωθούμε καλύτερα, κι αυτό είναι μεγάλη πρόκληση, γιατί σήμερα δεν βρίσκει κανείς εύκολα εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε».