Ερώτηση στη Βουλή υπέβαλαν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς (προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με τις ενεργειακές διασυνδέσεις που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ και ιδιαίτερα για τη διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης.

Σχετικό κείμενο δημοσιεύεται σήμερα στο energypress.gr.

Στο κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή, γίνεται μια αναφορά στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ και στους στόχους του αναφορικά με τις διασυνδέσεις. Επισημαίνεται στην ερώτηση η θέση του ΑΔΜΗΕ ότι «εξέχουσα θέση και στο νέο ΔΠΑ καταλαμβάνουν οι διεθνείς διασυνδέσεις που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ, που υπηρετούν τον εθνικό στόχο να καταστεί η Ελλάδα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, προωθώντας παράλληλα τους στόχους της ΕΕ για εξεύρεση νέων ενεργειακών πηγών και επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης».

Γίνεται επίσης αναφορά σε δήλωση του Υπουργού Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, ότι οι διεθνείς διασυνδέσεις χρειάζονται ώστε να μεγαλώσει η αγορά και να μην έχουμε περικοπές, καθώς και ότι έτσι θα έχουν και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ μεγαλύτερη απόδοση.

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς επισημαίνουν ότι «άγνωστο είναι ποιος, πότε και μετά από ποια διαδικασία διαβούλευσης έλαβε την απόφαση η Ελλάδα να καταστεί μεγάλης κλίμακας εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, ποιο θα είναι το όφελος αυτής της απόφασης για τους πολίτες, καθώς και ποιο θα είναι το κόστος και ποιος θα επιβαρυνθεί με αυτό».

Αναφερόμενοι συγκεκριμένα για τον Great Sea Interconnector (Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη) οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς γράφουν: «Το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αφορά στην υλοποίηση διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ εκτιμάται ότι θα κοστίσει 2,4 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει και το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, το έργο θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα διασφαλίσει την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού. Το δε Ισραήλ θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει, περαιτέρω και ταχύτερα, τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό του ισοζύγιο.

Άγνωστο είναι όμως, αναφέρουν οι βουλευτές, ποιο θα είναι το όφελος για τους καταναλωτές στην Ελλάδα, οι οποίοι και θα κληθούν να καλύψουν μεγάλο μέρος του έργου. Το ΔΠΑ του ΑΔΜΗΕ δεν περιλαμβάνει τη σχετική ανάλυση κόστους-οφέλους για τη διασύνδεση και άρα, τα οφέλη του έργου δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς. Διαβάζουμε ακόμη ότι το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας ζητά, με επιστολή προς τον ΑΔΜΗΕ, ως promoter της διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, να εκπονήσει νέα μελέτη κόστους-οφέλους για να αποφασίσει η Λευκωσία αν θα συμμετάσχει ή όχι ως μέτοχος στο έργο.

Πληθαίνουν επίσης τελευταία δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως η κυπριακή κυβέρνηση ζητά νέο καταμερισμό του κόστους ανάμεσα στους Κύπριους και τους Έλληνες καταναλωτές, που με βάση τη συμφωνία του 2017 βαραίνει σε ποσοστό 63% τους πρώτους και 37% τους δεύτερους. Προκύπτει εύλογα το ερώτημα «πώς αποφασίστηκε ο ΑΔΜΗΕ να γίνει promoter του έργου όταν δεν έχει διασφαλιστεί ότι η Κύπρος θα χρηματοδοτήσει το έργο που αφορά κυρίως αυτή»…

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ζητούν από τον Υπουργό Ενέργειας της Ελλάδας να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

1. Ποιο είναι το κόστος κάθε διεθνούς διασύνδεσης που περιλαμβάνεται στο ΔΠΑ του ΑΔΜΗΕ;

2. Ποια θα είναι τα οφέλη από κάθε διασύνδεση για τους τελικούς καταναλωτές και από όλες μαζί συνδυαστικά;

3. Πώς συνδέεται ο σχεδιασμός για νέες μονάδες ορυκτού αερίου, με όλες αυτές τις διασυνδέσεις, τις μονάδες ΑΠΕ και τις μονάδες αποθήκευσης;

4. Ποια θα είναι τα οφέλη των παραπάνω διεθνών διασυνδέσεων για τους τελικούς καταναλωτές σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων;