Μη ικανοποιητικό χαρακτήρισε το σημερινό άνοιγμα που υπάρχει στην Κύπρο μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Πατσαλίδης, αναφέροντας πως υπάρχουν διάφορες σκέψεις για κλείσιμο του ανοίγματος για το καλό της οικονομίας.

Οι αναφορές του νέου διοικητή έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό στην οποία συζητήθηκαν γενικότερα θέματα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, στη συνάντηση υπήρξε διεξοδική συζήτηση για την οικονομία και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας σε αυτό το πλαίσιο που η σταθερότητα είναι ιδιαίτερα αναγκαία λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. «Βεβαίως, με τον κ. Πατσαλίδη θα έχουμε μια συνεχή και στενή συνεργασία για το κοινό όφελος που είναι το όφελος της οικονομίας μας», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε δικές του δηλώσεις, ο κ. Πατσαλιδης ανέφερε πως υπήρξε μια πρώτη επαφή με τον κ. Κεραυνό, με τον οποίο συνεργαζόταν και με την προηγούμενη ιδιότητα του ως σύμβουλος του ΠτΔ και πως κατ’ επέκταση γνωρίζει όπως είπε με ποιους τρόπους θα συνεχιστεί μια εποικοδομητική συμπόρευση.

Για την οικονομία ο νέος διοικητής είπε πως πολλάκις η Κύπρος έδειξε την ανθεκτικότητα και τις αντοχές που διαθέτει για να συμπληρώσει όμως πως λόγω των πολλών προκλήσεων δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Ερωτηθείς για το  θέμα των επιτοκίων ανέφερε πως τα υφιστάμενα επίπεδα τους από την ΕΚΤ είναι στο σωστό ύψος για επίτευξη των στόχων της τράπεζας για τον πληθωρισμό και παρέπεμψε απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τον Ιούνιο και στη βάση των τότε δεδομένων για τυχόν μειώσεις τους.

Για την Κύπρο ανέφερε όμως πως παρατηρείται μια διαφορά μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων, ένα «μεγάλο άνοιγμα», το οποίο οφείλεται κατά τον ίδιο στην μικρή οικονομία και στην πλεονασματική ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, για να προσθέσει όμως πως αυτό δεν ικανοποιεί και πως «πρέπει να βρούμε τρόπους και υπάρχουν σκέψεις» για το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως για το ζήτημα θα υπάρξουν αποφάσεις.