Στα βαθιά αμέσως μετά το Πάσχα εισέρχονται το Υπουργείο Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι για επικαιροποίηση της υφιστάμενης στρατηγικής εργοδότησης υπηκόων τρίτων χωρών αλλά και για θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, προτύπων για τις συνθήκες διαβίωσης ξένων εργαζομένων τους οποίους καλύπτουν οι διαδικασίες αδειδότησης ξένου προσωπικού από το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.

Αυτό μεταξύ άλλων προκύπτει από το μνημόνιο συναντίληψης στο οποίο κατέληξαν χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου με τους επικεφαλής και εκπροσώπους των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, για τη συμμετοχή των αλλοδαπών εργαζομένων στη στελέχωση της αγοράς εργασίας.

Το μνημόνιο αφορά στην ουσία αποδοχή της πρότασης που κατατέθηκε από τον υπουργό για το θέμα των ξένων εργαζομένων, το οποίο όπως σφραγίστηκε με προφορική συμφωνία, χωρίς υπογραφές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα υπάρξει πλέον εκτός από εκ των προτέρων ενημέρωση, όπως ζητούσαν οι συντεχνίες εδώ και ένα χρόνο για τις αιτήσεις για άδειες ξένου προσωπικού, διάλογος για επικαιροποίηση της υφιστάμενης στρατηγικής αλλά και για κατάληξη σε πρότυπα στέγασης των ξένων εργαζομένων, εφόσον η στέγαση προσφέρεται από τους εργοδότες.

Το τελευταίο, πάντως, συνδέεται και με αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων που υπάρχει εδώ και καιρό, λόγω της αύξησης των ενοικίων για αναπροσαρμογή/αύξηση της αποκοπής από το μισθό των ξένων εργαζομένων για κόστος στέγασης, που σήμερα ανέρχεται στο 10%. Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», ο διάλογος για τα πρότυπα στέγασης θα αφορά τις άδειες που παραχωρεί για ξένο προσωπικό το Υπουργείο Εργασίας, περιλαμβανομένων αυτών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά δεν θα αφορά τους οικιακούς εργαζόμενους, αφού οι διαδικασίες και οι εγκρίσεις τους αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο διάλογος θα γίνει με την καθοδήγηση και υπό την προεδρία του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και οι κοινωνικοί εταίροι κλήθηκαν ήδη να ορίσουν εκπροσώπους τους.

Το μνημόνιο συμφωνίας

Ο υπουργός ανέφερε ότι το κείμενο του μνημονίου συναντίληψης προνοεί τα ακόλουθα:

«Οι κοινωνικοί εταίροι επιβεβαιώνουν την αμοιβαία προσήλωση στην εποικοδομητική συνεργασία για την κατάλληλη στελέχωση της αγοράς εργασίας μέσα από την ουσιαστική συμβουλευτική υποστήριξη προς την πολιτεία, για την ανάπτυξη της οικονομίας και για τη συνοχή της κοινωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, συμφωνούνται τα εξής:

⦁ Αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, μέσα από τη λειτουργία Συμβουλευτικής Τριμερούς Επιτροπής σε κεντρικό επίπεδο. Η Επιτροπή θα ενημερώνεται και θα τοποθετείται συμβουλευτικά για τις ανάγκες στελέχωσης της αγοράς, σύμφωνα με τα αιτήματα που υποβάλλονται για άδειες εργασίες αλλοδαπών εργαζομένων, για τις δυνατότητες του διαθέσιμου εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και για επιχειρήσεις και οργανισμούς που αναφέρονται στην εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων εργασίας κατά την υποβολή των σχετικών αιτημάτων, καθώς και για την υποβολή και διερεύνηση καταγγελιών.

⦁ Βελτίωση του πλαισίου των συνθηκών διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων μέσα από τη διαμόρφωση των κατάλληλων προτύπων και την παροχή των ανάλογων δυνατοτήτων. Στη βελτίωση του πλαισίου περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός των αποδεκτών προτύπων και διευκολύνσεων στέγασης, ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων ελέγχου εφαρμογής της καταλληλότητας των υποδομών, ο ορισμός των επιπτώσεων για τις περιπτώσεις αποκλίσεων από τα καθορισμένα πρότυπα και η διαφοροποίηση του ποσοστού αποκοπής από τον καταβαλλόμενο μισθό για την παροχή στέγασης.

⦁ Αξιολόγηση και επικαιροποίηση της υφιστάμενης Στρατηγικής Απασχόλησης Αλλοδαπού Εργατικού Δυναμικού, για διαμόρφωση συμφωνημένου περιεχομένου. Η επικαιροποίηση θα βασιστεί στην αξιοποίηση των συμπερασμάτων από την εφαρμογή της υφιστάμενης στρατηγικής και θα ολοκληρωθεί, με χρονικό ορίζοντα την έγκαιρη προετοιμασία για την επόμενη περίοδο αιχμής, ενώ σε περίπτωση που η κατάληξη σε κοινώς αποδεκτή συμφωνία δεν καταστεί εφικτή, θα κατατεθεί πρόταση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικων Ασφαλίσεων».