Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε νωρίτερα σήμερα τα νομοσχέδια που ρυθμίζουν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών αξιωματούχων, αλλά δεν έλαβε απόφαση, καθώς θα συνεχιστεί η συζήτηση σε επόμενη συνεδρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νομοσχέδια θα εμπλουτιστούν με επιπρόσθετες πρόνοιες, οι οποίες θα καθοριστούν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Με το πρώτο νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα επεκτείνεται η ηλικία έναρξης της καταβολής σύνταξης για το σύνολο των αξιωματούχων στο 65ο έτος, από το 60ο έτος που ισχύει σήμερα για μερίδα αξιωματούχων.

Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι καθολικής εφαρμογής και προβλέπει την κατάργηση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων (σύνταξη και εφάπαξ ποσό) για το σύνολο των αξιωματούχων (δεν επηρεάζει τους εν ενεργεία αξιωματούχους, ούτε όσους αφυπηρέτησαν) και την καταβολή στους δικαιούχους ενός φιλοδωρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η φόρμουλα υπολογισμού του φιλοδωρημάτος για κάθε κατηγορία αξιωματούχων έχει διαμορφωθεί με τρόπο ώστε το ύψος του φιλοδωρήματος να είναι τέτοιο ώστε να παρέχει κίνητρο για ανάληψη του κατά περίπτωση αξιώματος.

Σύμφωνα με τον Υπουργείο Οικονομικών, ο τρόπος υπολογισμού ωφελήματος παρουσιάζεται διαφοροποιημένος μεταξύ των διαφορών κατηγοριών αξιωματούχων και έχει διαμορφωθεί αφού συνεκτιμήθηκαν διάφορες παράμετροι, μεταξύ άλλων, η βαρύτητα ευθύνης που προϋποθέτει η κατοχή κατά περίπτωση αξιώματος καθώς και το ύψος της μισθοδοσίας που καταβάλλεται,

Η αναλογιστική μελέτη που διενήργησε ιδιωτικός αναλογιστικός οίκος για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών κατάδειξε πως τα δύο νομοσχέδια θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους για τα ωφελήματα κατά 75.5%. Βάσει της μελέτης, η παρούσα αξία των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υφιστάμενων αξιωματούχων υπολογίζεται στα €87.3 εκατ.

Με την έναρξη της καταβολής της σύνταξης στο 65ο έτος των κρατικών αξιωματούχων, η αξία των συνταξοδοτικών ωφελημάτων μειώνεται στα €78.1 εκατ. Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ωφελημάτων των επηρεαζόμενων κατά 10,5%. Εξάλλου, με την καταβολή ενός μόνο φιλοδωρήματος κατά της λήξης της θητείας των αξιωματούχων αντί σύνταξης και εφάπαξ ποσού, η αξία των ωφελημάτων αφυπηρέτησης μειώνεται στα €21.4 εκατ. Όπως αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο, η συγκεκριμένη διαφοροποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των ωφελημάτων κατά 75,5%.