Νέος αέρας στο λιμάνι Λάρνακας, όπου από την Παρασκευή θα αρχίσουν να φτάνουν τα πρώτα κρουαζιερόπλοια, με τις προοπτικές να είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, αφού όπως διαπιστώθηκε μπορούν να φιλοξενηθούν χωρίς πρόβλημα και μεγάλα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς. Η κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, που ανέλαβε τη διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης από την 1η Απριλίου, προγραμματίζοντας έργα 1,2 δισ. ευρώ, έχει ήδη κλείσει συμφωνίες για άφιξη κρουαζιερόπλοιων.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθύνων Σύμβουλος της Kition Ocean Holdings Ltd, Πάνος Αλεξάνδρου, μέχρι στιγμής η κοινοπραξία έκλεισε συμφωνία για την άφιξη 24 κρουαζιερόπλοιων, μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα πλείστα κρουαζιερόπλοια θα φτάσουν από λιμάνια του Ισραήλ και της Αιγύπτου και θα μεταφέρουν 600-800 άτομα κάθε φορά, ενώ αυτό που φτάνει την Παρασκευή θα έχει περίπου 1.000 επιβάτες. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το θετικό είναι ότι στο λιμάνι μπορούν να φιλοξενηθούν και μεγάλα κρουαζιερόπλοια, όπως διαφάνηκε τη Δευτέρα αφού εισήλθε δοκιμαστικά το «Seabourn Sojourn» της Carnival Cruises, που μπορεί να μεταφέρει 3.500-4.000 επιβάτες. Η Carnival Corporation & plc, είναι αμερικανοβρετανική εταιρεία κολοσσός, με στόλο που ξεπερνά τα 100 πλοία και βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με την κοινοπραξία, προκειμένου να αρχίσει μεταξύ τους συνεργασία, από τον επόμενο χρόνο. Ο στόχος της Kition Ocean Holdings είναι από το 2023 να φτάνουν ετησίως στο λιμάνι Λάρνακας, 50 επιβατικά πλοία.

Άρχισαν τα πρώτα έργα στη μαρίνα

Η κοινοπραξία, εν τω μεταξύ, άρχισε να πραγματοποιεί μικρές εργασίες στην μαρίνα Λάρνακας, εν αναμονή της Μελέτης Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από την αρμόδια Αρχή, που αναμένεται μέχρι το τέλος Μαΐου και θ’ ανάψει το πράσινο φως για τα μεγάλα έργα. 

Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένας χώρος για οικογένειες με παιδιά, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στη μαρίνα Λάρνακας, που θα είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Επιπρόσθετα, έκλεισε συμφωνία με γνωστό εστιατόριο, προκειμένου να ανοίξει στον χώρο. Αρχές του 2023, εξάλλου θα αρχίσουν και τα πρώτα έργα στο λιμάνι.

Σημειώνεται ότι τα έργα στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, θα πραγματοποιηθούν σε βάθος δωδεκαετίας, σε τέσσερις φάσεις. Η πρώτη φάση του έργου, θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια και θα περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών δημόσιων χώρων και βραχιόνων στην περιοχή της μαρίνας. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί δρόμος που θα ενοποιήσει τον παραλιακό πεζόδρομο των Φοινικούδων με τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού. Σε αυτό το διάστημα θα κατασκευαστούν κτηριακές εγκαταστάσεις όπως Λιμεναρχείο, Ναυτικός Όμιλος, κτήριο εισόδου στο λιμάνι, καθώς και τερματικός σταθμός επιβατών κρουαζιέρας, που θα καταστήσει την πόλη τουριστικό κόμβο.