Φόρμουλα πρότυπο για την αναφορά καταθέσεων που εμπίπτουν στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έχει σχεδιάσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority) με στόχο να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως σημειώνεται το υπόδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εθελοντική βάση από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και από την Επιτροπή και διευκρινίζεται ότι αυτό το υπόδειγμα δεν αποτελεί μέρος του πλαισίου εποπτικής αναφοράς της ΕΑΤ, βασίζεται στην κοινή προσέγγιση αναφοράς της ΕΕ και σε έννοιες που είναι γνωστές στα πιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ.

 Η ΕΑΤ καθιστά το υπόδειγμα διαθέσιμο για εθελοντική χρήση από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και από την Επιτροπή της ΕΕ, με στόχο να προωθήσει μια συγκλίνουσα προσέγγιση και να μειώσει τυχόν σχετικό κόστος αναφοράς, ειδικά για τις διασυνοριακές τράπεζες. Θα πρέπει να σημειωθεί σημειώνεται, ότι αυτό το πρότυπο δεν αποτελεί μέρος του πλαισίου αναφορών της ΕΑΤ και δεν θα υποστηρίζεται από επίσημα εργαλεία ή νομικά έγγραφα. Επιπλέον, η ΕΑΤ δεν θα συμμετέχει σε καμία συλλογή δεδομένων και δεν θα παρέχει τεχνικό πακέτο για το πρότυπο και τη διαδικασία αναφοράς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι ευθύνη της Επιτροπής της ΕΕ να παρέχει σαφήνεια και να απαντά σε ερωτήματα σχετικά με το εύρος και την εφαρμογή των εγκριθέντων περιοριστικών μέτρων και των σχετικών απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων. Η ΕΑΤ υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συλλογή και το φιλτράρισμα τέτοιων ερωτημάτων. Ερωτήματα από αρμόδιες αρχές και πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να σταλούν στη διεύθυνση [email protected] . Η ΕΑΤ δεν θα παράσχει περαιτέρω οδηγίες ή διευκρινίσεις σε αυτές τις απαιτήσεις αναφοράς.

Σύμφωνα με συγκεκριμένα άρθρα της νομοθεσίας τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία υποχρεούνται να παρέχουν στην αρμόδια εθνική Αρχή του κράτους μέλους όπου βρίσκονται ή στην Επιτροπή τις ακόλουθες πληροφορίες:

1. Κατάλογο καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ που κατέχονται από Ρώσους ή Λευκορώσους υπηκόους ή φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία ή από νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς εγκατεστημένους στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία

2. Πληροφορίες για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που κατέχονται από Ρώσους ή Λευκορώσους υπηκόους ή φυσικά πρόσωπα που διαμένουν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία και έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους ή δικαιώματα διαμονής σε ένα κράτος μέλος μέσω ενός συστήματος ιθαγένειας επενδυτών ή ενός συστήματος επενδυτικής κατοικίας.

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι πληροφορίες παρέχονται ανά λογαριασμό για όλους τους ατομικούς και κοινούς λογαριασμούς στους οποίους τηρούνται καταθέσεις για κατόχους λογαριασμών των οποίων η συνολική λογιστική αξία όλων των καταθέσεων στο πιστωτικό ίδρυμα υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ή τα 200.000 ευρώ (π.χ. όταν ο κοινός λογαριασμός τηρείται από δύο άτομα εντός του πεδίου εφαρμογής της απαγόρευσης). Όταν οι λογαριασμοί είναι εκφρασμένοι σε νόμισμα διαφορετικό από το νόμισμα αναφοράς, τα πιστωτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν τις επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά την ημερομηνία αναφοράς για να μετατρέψουν τον λογαριασμό.