Τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και τους στόχους που αυτή θα επιδιώξει να επιτύχει, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο Φορολογικής Μεταρρύθμισης και Οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Μάκης Κεραυνός ανέφερε ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση προβλέπεται η δημιουργία ενός φορολογικού μοντέλου που να είναι δικαιότερο και μέσω αυτού να προβάλλεται η διαφάνεια, για τους πολίτες και φορολογούμενους της Κύπρου, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Βασικοί άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αύξηση της απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, μέσα στα πλαίσια διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων, η προώθηση της καινοτομίας και της πράσινης μετάβασης, με εξελικτικές προοπτικές, καθώς και η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, διατηρώντας τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μέσω ενός απλοποιημένου φορολογικού συστήματος που να μειώνει τον διοικητικό φόρτο και το βάρος για τους φορολογούμενους.

Αναλυτικότερα, η εν λόγω φορολογική μεταρρύθμιση επικεντρώνεται:

 – Στην προώθηση των επενδύσεων και μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου,

 – Στην αξιοποίηση και άλλων μορφών φορολογίας για συγκεκριμένο σκοπό, όπως την πράσινη φορολογία,

 – Στη μείωση της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής και,

 – στη δημιουργία δίκαιου, αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου.

Εμπιστοσύνη στο ΚΟΕ

Ο κ. Κεραυνός υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστήμιο Κύπρου την ετοιμασία ολοκληρωμένης μελέτης για τη μετεξέλιξη του νομοθετικού φορολογικού συστήματος μέσω Ερευνητικής Συνεργασίας. Η όλη εργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2025, με την κατάθεση στη Βουλή του νέου προτεινόμενου σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου.

Ο ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών διαθέτει τα εργαλεία, την τεχνογνωσία, την υποστηρικτική εργασία αλλά και την μακροοικονομική ανάλυση που θα συνοδεύουν την υπό αναφορά μελέτη, ώστε να εξαχθούν έγκυρα αποτελέσματα για το φορολογικό πλαίσιο, τόσο για το υφιστάμενο όσο και το επερχόμενο. Την εργασία του ΚΟΕ θα συμπληρώσουν και επαγγελματίες στον τομέα της φορολογίας και των φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Η διαβούλευση

Στα πλαίσια του όλου σχεδιασμού του ολιστικού φορολογικού μετασχηματισμού, έχει ήδη ξεκινήσει ευρεία δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της οικονομίας. Η διαβούλευση αποτελείται από τουλάχιστον τρία στάδια, δηλαδή διαβούλευση κατά την έναρξη, κατά τον καθορισμό του προκαταρτικού πλαισίου και κατά τη σύνταξη των νομοθετημάτων.

Στα πλαίσια αυτά, όλες οι εισηγήσεις των φορέων του ιδιωτικού αλλά και δημόσιου φορέα θα αξιολογηθούν δεόντως. Ήδη έχει διεξαχθεί η δημόσια διαβούλευση για το πρώτο στάδιο υλοποίησης του έργου, όπου καλούνται οι εμπλεκόμενοι φορείς να υποβάλουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους.

Επιπρόσθετα, το ΥΠΟΙΚ απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν συμμετάσχει να καταθέσουν τις απόψεις τους στην ιστοσελίδα του ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου, το συντομότερο δυνατό. Η πρόοδος των εργασιών και τα ευρήματα μέχρι το στάδιο αυτό, θα παρουσιαστούν περί τα μέσα Ιουνίου, 2024, στο τρίτο στη σειρά συνέδριο που θα οργανωθεί από κοινού μεταξύ του ΚΟΕ και του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εμπλοκή της κοινωνίας στη διαμόρφωση του ανανεωμένου φορολογικού πλαισίου είναι σημαντική για το υπουργείο και γι’ αυτό θα υπάρξει πλήρης διαφάνειας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αυτής, κατέληξε ο Μάκης Κεραυνός.