Περιμένουν στο ακουστικό ΕΤΥΚ και Ελληνική την πρόσκληση από τη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, για να ξεκινήσουν μια συζήτηση που έμεινε στα μισά του δρόμου, τόσο για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, όσο και για το μέγα ζήτημα που δημιούργησε προστριβές, δηλαδή την εξαγγελία σχεδίου εθελούσιας εξόδου αντί των πλεονασμών στους οποίους θέλει να προβεί η εργοδοτική πλευρά.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει στο πεδίο αντιπαράθεσης και κυρίως μετά την στήριξη που έδωσαν περίπου 6.000 τραπεζικοί υπάλληλοι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΥΚ να προχωρήσει σε παναπεργία, αν κρίνει ότι είναι απαραίτητο.

Μετά την οξεία αντιπαράθεση και το ψυχροπολεμικό κλίμα που δημιουργήθηκε με μια σειρά ανακοινώσεων, οι τόνοι από τη διεύθυνση της Ελληνικής έχουν πέσει και, όπως σημειώνει η τράπεζα, «επαναλαμβάνουμε τη βούληση και τη δέσμευση της τράπεζας να συζητήσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να καταλήξουμε σε κάποιο συμβιβασμό, αποφεύγοντας περιττές αντιπαραθέσεις».

Η επόμενη μέρα θα κριθεί όταν οι δυο πλευρές, ΕΤΥΚ και διεύθυνση της Ελληνικής, καθήσουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Τη διαφορά που είχε προκύψει με τις δυο πλευρές, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, τη χειριζόταν προσωπικά η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, αλλά τώρα, λόγω του προβλήματος υγείας, το βάρος ευθύνης μετατοπίζεται στον Γιάννη Καρούσο, ο οποίος θα εκτελεί τα καθήκοντα Υπουργού Εργασίας προσωρινά. Αναμένεται να ενημερωθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για το τι έχει προηγηθεί, για να διευθετηθεί μια νέα συνάντηση με τα επλεκόμενα μέρη.

Σημαντικό είναι επίσης πώς βλέπουν και οι άλλες τράπεζες το πρόβλημα που έχει προκύψει μεταξύ Ελληνικής και ΕΤΥΚ. Η Τράπεζα Κύπρου φαίνεται ότι ακολουθεί άλλη γραμμή σε σχέση με αυτήν που είχε χαράξει η Ελληνική. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Πανίκος Νικολάου, την περασμένη Πέμπτη υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα η τράπεζα προχωρεί σε μείωση του αριθμού του προσωπικού με σχέδια εθελούσιας εξόδου, βγάζοντας από τη συζήτηση το θέμα των πλεονασμών. Η έκκληση που απηύθυνε στη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας και στην ηγεσία της ΕΤΥΚ είναι να αποφύγουν την οποιαδήποτε μετωπική αντιπαράθεση και να επιδιώξουν να επιλύσουν τις διαφορές στο τραπέζι του διαλόγου. Το γεγονός ότι η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου εμμένει στα σχέδια εθελούσιας εξόδου χαιρετίστηκε από την ΕΤΥΚ, η οποία τονίζει πως «η επαναφορά στα κέρδη με προοπτική διανομής μερίσματος από το 2023, ιδιαίτερα μέσα από συνετή και ώριμη διαχείριση, χωρίς τυμπανοκρουσίες αυτοπροβολής αλλά και χωρίς τύμπανα “πολέμου” για το προσωπικό της τράπεζας, είναι άξια λόγου και σεβασμού». Προσθέτει ότι «η Τράπεζα Κύπρου μελετά σύντομα να προχωρήσει σε μείωση του κόστους προσωπικού με ενεργοποίηση σχεδίου εθελοντικής αφυπηρέτησης. Ήδη, με αυτή τη διαδικασία και σε συνεργασία με την ηγεσία της ΕΤΥΚ, τα τελευταία χρόνια μπόρεσε να περιορίσει το κόστος προσωπικού κατά 50%».

Επιπλέον, για πρώτη φορά η διαφορά που προέκυψε μεταξύ Ελληνικής και ΕΤΥΚ απέκτησε, την Παρασκευή, και πολιτική διάσταση, καθώς μέχρι προχθές κανένας πολιτικός ή υποψήφιος για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πήρε θέση για τη ρήξη που δημιουργήθηκε. Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, δίνοντας με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τα μηνύματά του στις τραπεζικές διοικήσεις, τονίζοντας πως «οι τράπεζες έχουν σοβαρότατη κοινωνική ευθύνη και δεν πρέπει να την ξεχνούν». Τα όσα συμβαίνουν, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου στον εργασιακό τραπεζικό τομέα, «οφείλουν να προβληματίσουν τις ίδιες τις τράπεζες. Οι τράπεζες δεν είναι μια ακόμη άλλη επιχείρηση. Ο τομέας αυτός, και δεν πρέπει να το ξεχνούν, στηρίχτηκε και ανέκαμψε και με τις θυσίες των καταθετών, των κατόχων αξιογράφων, των μετόχων και του συνόλου των Κυπρίων φορολογουμένων».