Κατά το 2023 καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των υποβληθέντων παραπόνων που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το σχετικό νομικό πλαίσιο ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος παρουσιάζει σε ετήσια βάση τις δραστηριότητες του περασμένου έτους. Το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με βελτιωμένη διακυβέρνηση και διευρυμένο φάσμα αρμοδιοτήτων, αποτέλεσε βασικό σημείο αναφοράς στις νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες ψηφίστηκαν το Δεκέμβριο του 2023.

Ο ενισχυμένος θεσμός έχει να διαδραματίσει το δικό του ρόλο στην κοινή προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη, αναδεικνύοντας την προστασία του καταναλωτή, σε σημαντική αξία. Βασικός στόχος είναι η προώθηση της επίλυσης διαφορών στον χρηματοοικονομικό τομέα, ο οποίος, δεν περιλαμβάνει μόνο τα πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, αλλά καλύπτει ολόκληρο το φάσμα όπως τις επενδυτικές εταιρείες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και ιδρύματα πληρωμών, με εναλλακτικούς τρόπους, εκτός των δικαστηρίων,.

Κατά το 2023 καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των υποβληθέντων παραπόνων που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

Συμφωνά με την ανακοίνωση το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ανταποκρίθηκε με επιτυχία στους στόχους που τέθηκαν για το 2023 μεταξύ των οποίων την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών του Φορέα μετά τη λήξη της θητείας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και μέχρι την πλήρωση της θέσης, τη διαχείριση συσσωρευμένου όγκου παραπόνων που ήταν σε εκκρεμότητα, την μείωση του αριθμού των υποθέσεων που παραπέμφθηκαν για εξέταση σε εμπειρογνώμονες, την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, σε σχέση με τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και τη νέα οργανωτική δομή.

Στόχος είναι να καταστεί ο Θεσμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ως το διαθέσιμο εργαλείο για εξεύρεση όσο το δυνατό περισσότερων εξώδικων λύσεων στις διαφορές που προκύπτουν στον χρηματοοικονομικό τομέα και αποδοχή των εξευρεθέντων λύσεων από όλους τους εμπλεκομένους.