Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των χιλιάδων εκπαιδευτικών που σήμερα εργάζονται σε διάφορα προγράμματά του με αγορά υπηρεσιών και στην ουσία ως αυτοεργοδοτούμενοι, χωρίς αρκετά από τα ωφελήματα των μισθωτών εργαζομένων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καταγράφηκε στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας, χωρίς όμως το χρονικό πλαίσιο που έθεσε ο γ.δ. του Υπουργείου προς αυτήν την κατεύθυνση να αφήνει κανέναν ικανοποιημένο. Καθώς ο Νεόφυτος Παπαδόπουλος διευκρίνισε πως δεν υπάρχει χρόνος για εφαρμογή των όποιων αλλαγών από τον Σεπτέμβριο, τοποθετώντας την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων την σχολική χρονιά 2023- 2024…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξήσεις μισθών 2,25% προβλέπει το ΥΠΟΙΚ για το ’23

Η συζήτηση, που διεξήχθη υπό το φως και της πρόσφατης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκανε δεκτή την αλλαγή της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή τον Απρίλιο του 2021, με την οποία διευρύνεται ο όρος «μισθωτός» για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης, ανέδειξε ακόμα πως το Υπουργείο Παιδείας αναμένει καθοδήγηση για τη συγκεκριμένη απόφαση από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία δεν αποκλείεται είτε να ανατρέψει τα όσα συζητούνται με τις συντεχνίες ή και να προκαλέσει νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, με την απόρριψη της προεδρικής αναφοράς για το θέμα από το Ανώτατο, πλέον ο όρος «μισθωτός» για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης διευρύνεται, ώστε κατά τρόπο ρητό να περιλαμβάνεται και η απασχόληση δυνάμει σύμβασης αγοράς υπηρεσιών ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής σύμβασης, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τέτοιας σύμβασης, εφόσον αυτή χαρακτηρίζεται από σχέση εργοδότη-εργοδοτουμένου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν όλα τα δικαιώματα και ωφελήματα, μεταξύ των οποίων και την καταβολή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων ως μισθωτών και όχι ως αυτοεργοδοτουμένων.

Όπως αναφέρθηκε, για το θέμα, που ενδέχεται να επηρεάσει όχι μόνο τον δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσίαμ, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε χθες πως δεν μπορούσε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, καθώς το χειρίζεται… άλλος συνάδελφος του.

Στις αλλαγές που προωθεί, πάντως, το Υπουργείο Παιδείας, ο γ.δ. του Υπουργείου ανέφερε πως υπάρχει πρόθεση για μεταφορά όλων των επιμορφωτικών κέντρων στους δήμους, σημείωσε πως για το θερινό σχολείο δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση και πως πρόθεση είναι να παραμείνει το καθεστώς της αγοράς εργασίας, ενώ για το ενιαίο ολοήμερο σχολείο είπε πως πρόθεση είναι οι συμβάσεις μίσθωσης υπηρεσιών να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου όπως και σε άλλα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.

Παρανομεί ‘Η όχι το κράτος για τις κοινωνικές ασφαλίσεις;

Πάντως, σε αντίθεση με κάποιες τοποθετήσεις που υπήρξαν χθες, όπως του εκπροσώπου του Υπουργείου Εργασίας, που ανέφερε πως η απόφαση του Ανωτάτου δεν προσθέτει νέα δικαιώματα, τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής αλλά και οι συντεχνίες εκτίμησαν ότι η απόφαση θα ενισχύσει τον αγώνα και των εκπαιδευτικών, για τους οποίους το καθεστώς απασχόλησης άλλαξε πριν από μια δεκαετία περίπου και από μισθωτοί έγιναν αυτοεργοδοτούμενοι. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, σε παρέμβασή του, σημείωσε περαιτέρω πως η τροποποίηση της νομοθεσίας επαναλαμβάνει όσα οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων εφαρμόζουν εδώ και χρόνια, βάσει του άρθρου 81 της νομοθεσίας περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που δίνει την εξουσία στις ΥΚΑ μετά από έρευνα να διαπιστώνουν εάν κάποιους είναι μισθωτός, κάτι που σημαίνει ότι τις κοινωνικές ασφαλίσεις του θα πρέπει να καταβάλλειο εργοδότης και όχι ο εργοδοτούμενος. Όπως είπε, σε περίπτωση που οι συμβάσεις αφορούσαν το δημόσιο, οι σχετικές αποφάσεις παραπέμποντανστο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Πάντως, εν αναμονή και της καθοδήγησης που αναμένεται από τη Νομική Υπηρεσία, ήταν αρκετά χθες τα ερωτήματα βουλευτών και όχι μόνο κατά πόσο με την υφιστάμενη πρακτική του Υπουργείου Παιδείας – η οποία χρησιμοποιείται και αλλού στο δημόσιο, όπως για παράδειγμα με τους συνεργάτες των Υπουργών – θα παρανομεί εάν δεν καταβάλλει το ίδιο κοινωνικές ασφαλίσεις, όταν δημοσιευτεί η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή και κρίθηκε συνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο γ.δ. του Υπουργείου Παιδείας, πάντως, σε αναφορά του είπε πως το υπουργείο δεν παρανομεί, ενώ ανέφερε ακόμα πως για τις αλλαγές που προωθούνται, που εκ των πραγμάτων δεν θα καλύψουν όλους όσοι σήμερα εργάζονται με αγορά υπηρεσιών, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και με το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού αλλά και με το Υπουργείο Οικονομικών. Οι χθεσινές τοποθετήσεις της εκτελεστικής εξουσίας δεν άφησαν ικανοποιημένους ούτε τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ούτε και τους βουλευτές της Επιτροπής Εργασίας, κυρίως ως προς το πότε θα εφαρμοστούν οι αλλαγές.