Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ιστορική η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα στα τρία εμπλεκόμενα μέρη παραγωγής χαλλουμιού, η οποία κλείδωσε στην παρουσία του υπουργού Γεωργίας μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε πέντε ώρες.

Σε γενικές γραμμές η όλη συμφωνία έγινε στο πλαίσιο που έθεσε στις ξεχωριστές συναντήσεις με τυροκόμους, αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και επιτέλους θα αρχίσει η μαζική παραγωγή χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το σημαντικότερο είναι ότι οι πολέμιοι του φακέλου για τόσα χρόνια, έβαλαν την ουρά στα σκέλια και συμφώνησαν να αρχίσουν την παραγωγή του προϊόντος με την ονομασία προέλευσης που έχει κατακτήσει τον πλανήτη. Το αρνητικό είναι ότι για να επέλθει η θετική και ουσιαστική εξέλιξη έβαλαν τις πλάτες τους οι αιγοπροβατοτρόφοι που συμφώνησαν τουλάχιστον για τους προσεχείς τέσσερις μήνες να παράγεται χαλλούμι με μόλις 10% αιγοπρόβειο γάλα. 

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στα γραφεία του ΚΕΒΕ σε γενικές γραμμές προνοεί τα πιο κάτω:

1) Πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας και του Κανονισμού που κατοχυρώνει το χαλλούμι ως προϊόν ΠΟΠ.

2) Άμεση εγγραφή όλων των τυροκομείων στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

3) Άμεσες ενέργειες για τροποποίηση προδιαγραφών της ΠΟΠ σε χαρακτηριστικά ήσσονος σημασίας, ώστε να μπορεί να παράγεται χαλλούμι ΠΟΠ με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, με αυξημένη υγρασία και από γάλα που θα προέρχεται από όλες τις αγελάδες που ζουν και αναπαράγονται στην Κύπρο.

4) Απόσυρση όλων των δικαστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη εναντίον του φακέλου που προηγήθηκε της ΠΟΠ και του Κανονισμού ΠΟΠ.

5) Ως χαλλούμι ΠΟΠ θα θεωρείται το διπλωμένο, το burger, το block και τα slice.

6) Παραχώρηση χρονικού διαστήματος μέχρι τέλος Αυγούστου για να τύχουν διαχείρισης όλα τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία «χαλλούμι» και δεν πέρασαν από τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός ΠΟΠ.

7) Παραχώρηση από τους τυροκόμους, με ισχύ από 1η Αυγούστου 2022, αυξήσεων στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος γύρω στα 30 σεντ ανά λίτρο (συν 10 σεντ ανά λίτρο από το Κράτος για τους πρώτους έξι μήνες). Η ακριβής τιμή στην οποία θα παραλαμβάνεται το γάλα θα καθορίζεται στη βάση φόρμουλας ποιοτικών κριτηρίων.

8) Οι τυροκόμοι δεσμεύτηκαν ότι θα αγοράζουν όλες τις παραχθείσες ποσότητες πρόβειου / αιγινού γάλακτος στη μεταξύ τους συμφωνηθείσα τιμή.

9) Θα γίνει προσπάθεια για επέκταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το έτος 2029.

10) Σταδιακά και με ερευνητική – επιστημονική υποστήριξη να προχωρήσει η γενετική βελτίωση όλων των ζώων για να αυξηθεί η κατά κεφαλή παραγωγή γάλακτος.

11) Ενίσχυση, από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, της προσπάθειας προώθησης στην αγορά του «κυπριακού λευκού τυριού σχάρας», που θα μπορεί να παράγεται από κυπριακό γάλα, χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές ΠΟΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε ό,τι αφορά την ποσόστωση αποφασίστηκε από τον Ιανουάριο του 2023 να αυξάνεται η ελάχιστη ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 5%  ανά έτος με στόχο το 50% μέχρι τον Ιούλιο 2029. 

Μόνο για την φετινή περίοδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα εκδοθεί διάταγμα που θα ρίχνει το κατώτατο ποσοστό γάλακτος αντί 20% στο 10%. Η απόφαση αυτή λήφθηκε ως συνέπεια της μαζικής σφαγής παραγωγικών ζώων (περίπου στο 10-15%) τους τελευταίους μήνες λόγω των δραματικών αυξήσεων των ζωοτροφών και της μηδενικής αύξησης του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Η επαναξιολόγηση θα γίνει το 2024, αφού διαπιστωθεί κατά πόσο εξασφαλιστεί η πενταετής παράταση της χρονικής περιόδου, σε διαφορετική περίπτωση θα αναθεωρηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και περιλαμβάνονται στις προδιαγραφές του φακέλου του χαλλουμιού. 

Σημειώνεται ότι παρόλα τα προβλήματα, οι αιγοπροβατοτρόφοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να διπλασιάσουν τον πληθυσμό των παραγωγικών ζώων μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα 2-3 ετών και συνεπώς και την παραγωγή τους. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι αν σιτίζονταν καλύτερα τα ζώα τότε ο σημερινός αριθμός των παραγωγικών ζώων θα ήταν αυξημένος κατά 20-30%.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Η εκδίκηση των αγελαδοτρόφων

Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις των τελευταίων ημερών, των εκπροσώπων των ομάδων των αιγοπροβατοτρόφων με τους αγελαδοτρόφους, σε μια προσπάθεια να βρουν μια κοινή λύση για το χαλλούμι φαίνεται ότι τους επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά αυτό που δέχθηκαν μέχρι και το τέλος του χρόνου σε ό,τι αφορά την παραγωγή του προϊόντος, δηλαδή η ποσόστωση χρήσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι να φθάνει το 10%. Βέβαια, το πλάνο που συμφωνήθηκε προνοεί ετήσια αύξηση στην ποσόστωση ώστε το 2029 να φθάσουμε στο περιβόητο 50%+ αιγοπρόβειο γάλα. Επιτρέψετε μας όμως να μην είμαστε τόσο αισιόδοξοι αφού ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.