Τα τσούγκρισαν και έφυγαν οι επτά ομάδες αιγοπροβατοτρόφων από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΚΕΒΕ με τη συμμετοχή τυροκόμων και αγελαδοτρόφων. Μετά από έντονη λογομαχία δεν τα βρήκαν στο κυριότερο πρόβλημα που ήθελαν να κλείσουν από κοινού οι ομάδες των τυροκόμων και των αγελαδοτρόφων, δηλαδή να βάλουν χέρι στην ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι, όπως αυτό θα ισχύει μετά τον Ιούλιο του 2024. Επομένως, όσοι τυροκόμοι επιθυμούν να παράγουν προϊόν και να το ονομάζουν χαλλούμι μετά το 2024 θα πρέπει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 50% αιγοπρόβειο γάλα. Ωστόσο, σε περίπτωση που δοθεί πενταετής μεταβατική παράταση μέχρι το 2029 για εφαρμογή του κανονισμού, οι αιγοπροβατοτρόφοι συμφωνούν να παραταθεί μέχρι τότε και η εφαρμογή της ποσόστωσης. 

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ανέλαβε να θέσει σήμερα ενώπιον του υπουργού Γεωργίας το πόρισμα της σύσκεψης. Σε ό,τι αφορά την ποσόστωση, θα ζητηθεί να δοθεί ακόμα μια πενταετία μεταβατική περίοδος και στο τέλος της χρονικής αυτής περιόδου να ενσωματωθεί το ελάχιστο ποσοστό χρήσης του αιγοπρόβειου γάλακτος +5%, εκτός και αν καταφέρουν οι παραγωγοί να φθάσουν στο 50%. Σημειώνεται ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι ζήτησαν να μην είναι ανεξέλεγκτη η χρήση του αγελαδινού γάλακτος στο χαλλούμι, να αυξάνεται η χρήση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι 5% ετησίως και να δοθούν αυξήσεις από 1η Αυγούστου 2022. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αν δεν υιοθετηθεί σήμερα η θέση αυτή από τυροκόμους και αγελαδοτρόφους, απορρίπτεται ουσιαστικά η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, και είναι μονόδρομος για το Υπουργείο Γεωργίας να προχωρήσει με την απόσυρση από την αγορά όσων προϊόντων παράχθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2021 και δεν φέρουν το λογότυπο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Σήμερα θα γίνει αγώνας δρόμου στο Υπουργείο Γεωργίας προκειμένου την ερχόμενη Δευτέρα να αποσταλούν οι επιστολές σε όλα τα τυροκομεία και υπεραγορές προς συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία. Δηλαδή, άμεση απόσυρση από τα ράφια των υπεραγορών όλων των προϊόντων. Επίσης, σήμερα θα ενημερωθούν επίσημα οι Βρυξέλλες για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τον εντοπισμό στη γερμανική αγορά χαλλουμιού που δεν πληροί της προδιαγραφές της ΠΟΠ, καθώς και να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα προϊόντα που φέρουν παράτυπα το όνομα χαλλούμι και βρίσκονται στα ράφια υπεραγορών του εξωτερικού. 

Πάντως, το ΚΕΒΕ θεωρεί καταστροφικές τις συνέπειες τυχόν απόσυρσης των προϊόντων με την ονομασία χαλλούμι εφόσον δεν φέρουν το λογότυπο ΠΟΠ, τόσο για την κυπριακή αγορά, αλλά κυρίως για την αγορά του εξωτερικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι τυροκόμοι που επιθυμούν να εγγραφούν στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για την παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ, θα πρέπει να το πράξουν άμεσα εάν επιθυμούν να διαθέτουν στην αγορά χαλλούμι πιστοποιημένο. Διαφορετικά, θα πρέπει να δώσουν διαφορετικό όνομα στο προϊόν. Σημειώνεται το ενδιαφέρον τυροκόμων που είναι έτοιμοι να παραγάγουν το προϊόν εφόσον λάβουν διασφαλίσεις από το Υπουργείο Γεωργίας ότι δεν παρανομούν. Ήδη, στο Υπουργείο Γεωργίας έχει καταρτιστεί κατάλογος με τα τυροκομεία που έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση από τον ανεξάρτητο φορέα ελέγχου Bureau Veritas, έτσι ώστε οι αιγοπροβατοτρόφοι να συνάψουν τις σχετικές συμφωνίες για απορρόφηση του γάλακτος και να αρχίσει άμεσα η παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ.  

Οροφή 200 εκατ. λίτρων στο αγελαδινό γάλα

Στη χθεσινή σύσκεψη οι εντάσεις ήταν από την αρχή της συζήτησης, από τη στιγμή που η πλειοψηφία των ομάδων αιγοπροβατοτρόφων ήταν ενάντια στην τροποποίηση της ποσόστωσης και κάλεσε τους τυροκόμους να δώσουν αυξήσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή τους. Παρά τη σύγκρουση υποβλήθηκε πρόταση εκ μέρους μίας ομάδας ώστε να μπει οροφή στα 200 εκατ. λίτρα αγελαδινού γάλακτος στο χαλλούμι, που παρόλο ότι ήταν καλή πρόταση εντούτοις δεν την αποδέχτηκε το λόμπι τυροκόμων/ αγελαδοτρόφων. Μετά και το ναυάγιο αυτό αποχώρησαν από τη συνάντηση όλες οι ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων. Σήμερα αναμένεται να διαφανεί αν υπάρχει συγκερασμός απόψεων ώστε να υπάρχει συμφωνημένη λύση.

Τους πρόλαβαν τα γεγονότα

Στη σύσκεψη μεταξύ τυροκόμων και Προέδρου Αναστασιάδη στις 6/6/2022 αποφασίστηκε να δοθεί δίμηνη παράταση για απόσυρση των προϊόντων που φέρουν την ονομασία χαλλούμι, αλλά δεν είναι ΠΟΠ. Η προθεσμία αυτή εκπνέει στις 6/8/2022. Ωστόσο, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στη βάση της πρότασης του Προέδρου, περιλαμβάνει επίσης δίμηνη παράταση. Μετά την καταγγελία της Γερμανίας στην Κομισιόν για απόσυρση προϊόντων από τη γερμανική αγορά που δεν πληρούσαν την ΠΟΠ, το Υπουργείο Γεωργίας καλείται σήμερα να απαντήσει στις Βρυξέλλες καταγράφοντας τις ενέργειες που έχουν γίνει προς συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία για τα συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Επομένως θα γίνει αναφορά ότι ζητήθηκε η υλοποίηση συγκεκριμένων διορθωτικών ενεργειών, όπως άμεση αλλαγή της σήμανσης στις συσκευασίες που κυκλοφορούν στην αγορά, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, δηλαδή αφαίρεση/ επικάλυψη της ονομασίας χαλλούμι.