Τα πάνω-κάτω έφερε η επιστολή που απέστειλε στους τυροκόμους το υπουργείο Γεωργίας, μέσω της οποίας ενημερώνονται ότι τα προϊόντα τους που κυκλοφορούν στην αγορά και φέρουν την ονομασία χαλλούμι, χωρίς να τηρούν τις προδιαγραφές της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), θα πρέπει είτε να αποσυρθούν, είτε να αλλάξουν ονομασία. Σημειώνεται ότι για να μπορεί ένα τυροκομείο να παράγει χαλλούμι ΠΟΠ θα πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα πιστοποίησης και ελέγχων του διεθνούς οργανισμού Bureau Veritas. Μετά και τα τελευταία γεγονότα και τις επιστολές που έχουν λάβει από το υπουργείο Γεωργίας, μεγάλος αριθμός τυροκόμων θα υποβάλει σήμερα επίσημο αίτημα, αναμένοντας ωστόσο διασφαλίσεις σε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς (αιγοπροβατοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι και τυροκόμοι) στην παρασκευή χαλλουμιού δεν κατέληξαν μέχρι στιγμής σε κοινά αποδεκτή λύση.

Το κυριότερο εμπόδιο στην επίτευξη της συμφωνίας αποτελεί το θέμα της ποσόστωσης γάλακτος παρασκευής του προϊόντος που θα ισχύει από τον Ιούλιο του 2024, από τη στιγμή που όπως είναι σήμερα τα πράγματα για να παρασκευάζεται χαλλούμι ΠΟΠ το αιγοπρόβειο γάλα πρέπει να υπερέχει του αγελαδινού. Σήμερα στη βάση διατάγματος του Υπουργείου Εμπορίου καθορίζεται ως ελάχιστη αναλογία αιγινού ή πρόβειου γάλακτος ή μίγματος αυτών στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του χαλλουμιού σε 25%, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου και 20% την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων μερών καταβάλλεται προσπάθεια μετά από αίτημα των τυροκόμων για διαφοροποίηση τουλάχιστον για τη φετινή περίοδο και από τον Αύγουστο μέχρι το τέλος του χρόνου, του ποσοστού της ποσόστωσης στο 15% έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, από τη στιγμή που θα ενταχθούν τα μεγάλα τυροκομεία στο σύστημα πιστοποίησης ΠΟΠ.

Από τη στιγμή που εκτιμάται από το υπουργείο Γεωργίας ότι η υποχρέωση παραγωγής χαλλουμιού με αναλογία αιγοπρόβειο 50%+ και αγελαδινό 50%-, από το 2024 μπορεί να μετατεθεί στο 2029, θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα ώστε το αιγοπρόβειο γάλα στο χαλλούμι να αυξάνεται σταδιακά ώστε σε 7 χρόνια από σήμερα να φτάσει στο 50%.

Βέβαια για να γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο, οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν να σταματήσει η ανεξέλεγκτη παραγωγή αγελαδινού γάλακτος και υπάρχει σκέψη να κλειδώσει στα 200 εκατ. ετησίως έτσι ώστε να μην αυξάνεται αναλογικά με το αιγοπρόβειο γάλα. Αγελαδοτρόφοι και τυροκόμοι αντιπροτείνουν να αυξάνεται το αγελαδινό γάλα ανάλογα με την αύξηση παραγωγής χαλλουμιού, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή στις διαβουλεύσεις από τους αιγοπροβατοτρόφους. 

Εφόσον επέλθει συμφωνία για τα πιο πάνω από τυροκόμους, αγελαδοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους, τότε το υπουργείο Γεωργίας θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού του όπως αυτός κατατέθηκε στις ξεχωριστές συναντήσεις των εμπλεκομένων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Το θέμα του χαλλουμιού θα απασχολήσει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνάντηση που θα έχει με τις αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες θα ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις και θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις.