Οι αιτητές πολιτικού ασύλου έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε τομείς που επιτρέπονται βάσει των σχετικών διαταγμάτων του Υπουργείου Εργασίας και στη διάρκεια της εξέτασης τυχόν ένστασης που υπέβαλαν σε απορριπτική απόφαση για παροχή ασύλου.

Το ερώτημα της ΟΕΒ που τέθηκε προς το Τμήμα Εργασίας με επιστολή της διευθύντριας Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής της Ομοσπονδίας, Λένας Παναγιώτου, υποβλήθηκε μετά από αρκετές ερωτήσεις από εργοδότες και επιχειρήσεις για το ζήτημα, καθώς οι αιτητές πολιτικού ασύλου συνεχίζουν να καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος των αναγκών που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως από πέρσι ακριβώς λόγω της μεγάλης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που παρατηρείτο αποφασίστηκαν και νέες διαδικασίες για ταχύτερη έγκριση των αιτήσεων για απασχόληση αιτητών ασύλου. Με την επιστολή της κ. Παναγιώτου η ΟΕΒ ζητούσε σε σχέση με το θέμα από το Τμήμα Εργασίας να υποδείξει ποια έγγραφα γίνονται αποδεκτά από το Τμήμα Εργασίας (π.χ. επιστολή από δικηγόρο, προσωπική βεβαίωση αιτητή κτλ.), τα οποία να βεβαιώνουν ότι συγκεκριμένο άτομο έχει υποβάλει ένσταση, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η απασχόλησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στην απάντησή του προς την ΟΕΒ ο διευθυντής του Τμήματος Εργασίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, χωρίς να αμφισβητεί τα πιο πάνω, αναφέρει πως στο πλαίσιο αναβάθμισης του μηχανογραφημένου συστήματος της Υπηρεσίας Ασύλου, έχει συμπεριληφθεί και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας (ΔΔΔΠ) και πως «το Τμήμα Εργασίας το οποίο έχει πρόσβαση στο εν λόγω σύστημα, ελέγχει κατά πόσο ένας αιτητής έχει προχωρήσει σε προσφυγή στο ΔΔΔΠ ή όχι, εάν υπάρχει απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου ή εάν εκκρεμεί η προσφυγή».

Στη βάση των πιο πάνω, προστίθεται, «το Τμήμα Εργασίας προβαίνει σε σχετικό έλεγχο μέσω του μηχανογραφημένου συστήματος της Υπηρεσίας Ασύλου». Αναφέρει ακόμα πως στην περίπτωση «που δεν έχει καταχωρηθεί η προσφυγή στο εν λόγω σύστημα (ίσως λόγω καθυστέρησης της καταχώρησής της), τότε το Τμήμα Εργασίας ζητά να προσκομιστεί σχετική βεβαίωση η οποία εκδίδεται από το ΔΔΔΠ, στην οποία να αναγράφεται ότι η προσφυγή εκκρεμεί».

Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτητές πολιτικού ασύλου μπορούν βάσει των υφιστάμενων διαταγμάτων να εργάζονται σε αρκετούς τομείς της οικονομίας και ως εργάτες μεταξύ άλλων στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, στη μεταποίηση (ως εργάτες παραγωγής ζωοτροφών, ως εργάτες παραγωγής σε αρτοποιεία και γαλακτοκομεία, ως αχθοφόροι φορτοεκφορτώσεων), στη διαχείριση αποβλήτων, στο εμπόριο – επισκευές, στον επισιτιστικό κλάδο και στα ξενοδοχεία (ως βοηθοί κουζίνας, καθαριστές κουζίνας και διανομείς φαγητού).