Άμεσα και τάχιστα οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης θα μεταβιβάζουν τα ακίνητα στους αγοραστές όταν αυτοί θα εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, ακόμα κι αν αυτά θα φέρουν εμπράγματα βάρος.

Χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε το νομοσχέδιο με το οποίο επιδιώκεται η αποτροπή δημιουργίας νέων εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων. Το νομοθέτημα περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που έδωσε η Δημοκρατία στην Κομισιόν για αντιμετώπιση των ανεπαρκειών του συστήματος τίτλων ιδιοκτησίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Δημοκρατία δεσμεύθηκε πως θα διαφυλάττει τα συμφέροντα των αγοραστών ακινήτων εκ των προτέρων.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο δημιουργείται μηχανισμός προστασίας των αγοραστών ακινήτων, διασφαλίζοντας, εκ των προτέρων, ότι η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας θα εκτελεστεί άμεσα και μόλις ο αγοραστής εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Ουσιαστικά, οι αγοραστές, μέσω των χρημάτων που θα καταβάλλουν για την αγορά του ακινήτου, θα συμβάλλουν και στην εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης στις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νομοσχέδιο για την προστασία των αγοραστών ακινήτων ενέκρινε το Υπουργικό

Με την τροποποίηση του νόμου περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) προστίθενται πρόνοιες που θα διευκολύνουν τη μεταβίβαση των ακινήτων στους αγοραστές. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως η κατάθεση σύμβασης δεν θα γίνεται αποδεκτή όταν το ακίνητο το οποίο αποτελεί αντικείμενο της σύμβασης θα βαρύνεται με εμπράγματο βάρος ή ο κύριος ιδιοκτήτης της ακίνητης ιδιοκτησίας τελεί υπό απαγόρευση.

Παράλληλα, σε περίπτωση που το εμπράγματο βάρος είναι υποθήκη, η κατάθεση σύμβασης πώλησης γίνεται αποδεκτή, εφόσον αυτή συνοδεύεται από έγγραφη δήλωση έκαστου ενυπόθηκου δανειστή και πωλητή, για την οποία ο αγοραστής ενυπογράφως έλαβε γνώση, σε συγκεκριμένο έγγραφο τύπο.

Την ίδια ώρα, ο αγοραστής θα πρέπει να καταθέτει στον τραπεζικό λογαριασμό του πωλητή ολόκληρο το ποσό της σύμβασης πώλησης και ο ενυπόθηκος δανειστής θα υποχρεώνεται να το αποδεχτεί. Μάλιστα, σε περίπτωση που ο πωλητής έλαβε προκαταβολή από τον αγοραστή, αυτή θα κατατίθεται στην τράπεζα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όταν καταβληθεί το ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί ο πωλητής στην τράπεζα, τότε αυτή θα έχει την υποχρέωση να απαλλάξει και να εξαλείψει την υποθήκη από το ακίνητο, το οποίο αποτελεί αντικείμενο της σύμβασης. Μετά τη συγκεκριμένη διαδικασία, το ακίνητο θα μπορεί να μεταβιβαστεί στο όνομα του αγοραστή, ελεύθερο από εμπράγματα βάρη και απαγορεύσεις. Επιπρόσθετα, η εγγραφή οποιουδήποτε εμπράγματος βάρους ή απαγόρευσης μεταγένεστερα της κατάθεσης της σύμβασης πώλησης δεν θα αποτελεί εμπόδιο για τη μεταβίβαση του ακινήτου επ΄ ονόματι του αγοραστή. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.